Mysdeckare och feelgood med Yvonne

Sommar och läsning hör verkligen ihop och den här sommaren tänker jag tipsa om några riktiga bladvändare.

Bibblotipsaren Yvonne står framför vitblommande fruktträd, gräset är grönt och hon har blå klänning på sig.

Je m’appelle Agneta, Emma Hamberg

Bokomslag.
Det här är en feelgood med glimten i ögat. Det handlar om Agneta som är mitt i livet, har vuxna barn och en man vars största intresse är fågelskådning. De har växt ifrån varandra och har ingenting gemensamt längre. Medan Agneta smygäter ost och dricker vin bestämmer han att de ska ha vita veckor. Du börjar bli rund, bäst att dra in på godsakerna, menar han. Barnen frågar efter pengar och Agneta swishar så fort de frågar.

Varför inte!

Något gnager, är det så här livet ska vara? Nej, Agneta behöver en förändring och svarar på en aupairannons. Det är en pojke i Saint Carelle, Provence, som behöver någon som talar svenska, kan laga mat och städa. Varför inte en förändring och samtidigt en resa till Frankrike som jag drömt om så länge, tänker Agneta. Att hon inte talar franska kan bli ett problem men det ordnar sig nog. Efter några smärre missöden och en borttappad mobil anländer Agneta till Provence och möts av en äldre dement herre som bor i ett kloster. Det är honom hon ska sköta om, jag ger det en vecka tänker hon, sedan åker jag hem.

Det är en härlig, humoristisk roman om att mitt i livet våga leva, göra något helt nytt och att uppskatta sig själv. 

Finns som e-bok och e-ljudbok i biblio-appen, inläst av författaren själv.

Ja, den vill jag låna!

 

Stormvakt, Kristina Ohlsson

Bokomslag.
Ny deckarserie där handlingen utspelar sig i Hovenäset, Bohuslän. August Strindberg infriar sin dröm om att öppna en secondhand-butik när han ser en annons om en begravningsbyrå som är till salu. Han lämnar storstan och jobbet inom finansvärlden för ett lugnt liv med fokus på antika möbler. Men skenet bedrar, för samma blåsiga natt som August anländer till Hovenäset försvinner Agnes, en mycket omtyckt lärare. Polisen Maria Martinsson arbetar med fallet och leder sökinsatsen som dessutom drar ut på tiden. Var är Agnes? Hur försvann hon och är ett brott begånget?

Skumt ställe

August hyr ett hus där ingen vill bo längre, något är skumt med stället, tycker de flesta ortsbor och vad gör han här egentligen. Frågan om släktskap med ”den” August Strindberg hör till vanligheterna och svaret är nej, inte det. Med tiden får August känslan av att något är fel i huset och det känns som om det har med Agnes försvinnande att göra. Han vet bara inte hur och var känslan kommer ifrån.

Knytnävsslag

När August träffar polisen Maria i traktens bokcirkel blir de genast vänner och snart börjar de klura på mysteriet Agnes tillsammans. Maria är i ett förhållande som inte är bra och när knytnävsslagen kommer gömmer hon sina blåmärken. Fast hon vet allt om hur ett brottsoffer beter sig gör hon likadant själv. Det är svårt men hon måste lämna honom. Men hur gör jag det, tänker Maria och hur kommer han att reagera?

Det är en spännande, lättläst bladvändare med fina miljö- och karaktärsbeskrivningar.

Den finns som e-bok i appen Biblio. För dig med läsnedsättning finns den som talbok.

Läs den direkt som e-bok

 1. Stormvakt

  Av: Ohlsson, Kristina
  Språk:
  Svenska

 

Bara ett litet mord, Carin Hjulström

Bokomslag.
Ni som gillar Morden i Midsommer och Agata Christie kommer att bli förtjusta i den här Cosy Crime-serien, Säbyholms gröna fingrar. Första delen Bara ett litet mord börjar med att Siri Ehrensvärd flyr från Stockholm och sitt arbete på dramaten till föräldralöse brorssonen Anton.

Siris hjärta är krossat då hennes älskare och chef byter ut henne mot en yngre skådespelerska som dessutom är gravid. Att Siri är Sveriges mest hyllade skådespelerska verkar han inte bry sig om, hon som lagt all sin tid på teatern och inte ens försökt hålla kontakten med Anton under hans uppväxt. Samvetet gnager men nu kan de ta igen svunnen tid, tänker Siri.

Vann plantskola på poker

Anton har precis vunnit en plantskola på poker och snart börjar Siri och Anton planera för att öppna plantskolan. Ingen av dem har erfarenhet eller utbildning i trädgårdsskötsel, men vad ska de göra?. Gilla läget eller sälja. Saker och ting försvåras för Anton när hans halvkriminella förflutna gör sig påmint och gamla vänner hör av sig. Något ljusskyggt växer i det tredje växthuset som även får besök nattetid. Bara inte Siri upptäcker något, tänker Anton.

Mördarjakt

Samtidigt sker ett mord på en jakttillsyningsman i trakten, han hittas död omgiven av örnfjädrar. Ortens polis Olle Magnusson arbetar med fallet och det dröjer inte länge förrän Siri och Anton hjälper honom i jakten på mördaren.

Det är en riktigt mysig bladvändare med både humor och värme, härliga karaktärer och fina miljöer. Del två heter Knappt en droppe blod och jag väntar med spänning på tredje delen.

Böckerna finns att låna som e-bok i Biblio-appen. De kommer även att bli TV-serie, här är ett klipp från TV4 play >>>

Låna och läs mig

Här hittar du fler somriga tips

 1. Mysdeckare och feelgood med Yvonne

  Skrivet av: Yvonne M Nilsson

  Sommar och läsning hör verkligen ihop och den här sommaren tänker jag tipsa om några riktiga bladvändare.

 2. I djurens tecken

  Skrivet av: Hilkka Horsma

  Härliga, ljuvliga sommar! För mig är sommar att vara utomhus. Dessa ljusa sommarnätter fyllda av fågelkvitter, det är svårt att slita sig från pysslet på gården och komma i säng i vettig tid.

 3. Massor om konst och konstnärsliv, Julia tipsar

  Skrivet av: Julia Åhl Kunto

  Sommar och semestertider ger många möjligheter att resa. När jag är på resa besöker jag alltid museum och konsthallar. Det är fantastiskt att få se konsten i verkligheten än bara på bild. Nyskapat, från svunna tider eller vilket medium som använts det spelar ingen roll. Det känns som om man tankar på sig energi och inspiration.

 4. Malene ger dig svalkande skräckklassiker i skuggan

  Skrivet av: Malene Jensen

  Den där krypande obehagskänslan när man läser en bok: varför är den så härlig? Och kanske extra härlig i skuggan en varm sommardag? Här tipsar jag om sommarläsning som är åt det läskigare hållet. Några klassiker värda en omläsning och några nya tips!

 5. Magi och främmande världar

  Skrivet av: Annika Riekkola

  Sommarlov – den mest efterlängtade tiden på året! Sola, bada och vara med kompisar.

 6. Annelill öppnar dörren till en magisk värld!

  Skrivet av: Webbredaktionen

  Det finns en mängd böcker för den som liksom jag gillar att drömma sig bort till en annan värld. Det kan vara en värld dit du klättrar genom en resväska eller en värld dit du kan gå genom en bok.

Här finns Yvonnes alla tips

 1. Yvonne: trädgård & lite annat

  Yvonne tipsar helst om trädgård när den säsongen sätter igång. Däremellan blir det allt möjligt. Gärna ljudböcker.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Yvonne M Nilsson den 26 juli 2021