Sommarturné Norrbottensförfattare Övertorneå

Vi lämnar Haparanda och kommer fram till Övertorneå. Här får vi lära känna fyra författare lite närmare. Häng på!

Bild på författaren Rita Simu

Rita Simu - Tornedalen är universum

— Jag är en typisk tornedaling. Mamma är från Finland och pappa från Kuivakangas. Jag och mina sex syskon växte upp på vår bondgård i Kuivakangas. Bondgården har anor från 1700-talet, en gammal släktgård. Jag bor i en villa inte långt från min barndoms bondgård, berättar Rita Simu.

Rita Simu har skrivit tre mycket uppskattade romaner. Det är mammans barndomsupplevelser som ligger till grund för berättelserna där Tornedalen är universum. Den första boken, Dit vägen leder, kom ut 2014.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Rita Simu >>> 

Bild på författaren Gerda Antti stående vid en fågelholk med en vinternatur som bakgrund. Foto: Gunilla Berglund

Gerda Antti - knaket i själen

Novellsamlingen Inte värre än vanligt (1977) brukar räknas som Gerda Anttis genombrott hos en större läsekrets. Då hade hon redan gett ut diktsamlingen Här och nu (1961) och novellsamlingen Kväll efter kväll (1965). Alla dessa tre böcker har anknytning till Norrbotten.

När Kväll efter kväll gavs ut uppmärksammades den knappt. Inför en nyutgåva (1979) recenserades novellsamlingen av Pär Wästberg i Dagens Nyheter (1979-01-08). ”Knaket i själen - som en senare historia heter - hörs i allt Antti skriver. Här är till exempel Nauru - om en hundvalp som fadern skjuter när han i sin issjäl kränks av den mildhet valpen fört in i hemmet. Han hånar sin vuxna dotter då hon skriker ut sin smärta, och ändå blir hon kvar för att ytterligare malas mellan likgiltighetens kvarnstenar. Gerda Antti belyser hellre nödläget hos de instängda än kraften hos dem som orkar bryta upp.”.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Gerda Antti >>> 

Bild på författaren Tyra Helena Lindskog som pratar i en mikrofon och håller en bok i handen.

Tyra Helena Lindskog - om farfars mamma

Tyra Mukkavaara föddes i mitten på mars 1940, ett par dar efter att Finska vinterkriget upphört och fred slutits. Hon var tredje barnet och växte upp i skuggan av andra världskriget i jordbrukarhemmet i Mukkavaara i Övertorneå tillsammans med fem syskon.

Tyra Helena Lindström debuterade 2008 med dokumentärromanen Matilda - 24 gånger med barn. Matilda Olsdotter Raumaniemi är Tyra Helena Lindströms farfars mor. Matilda föddes 1863 och levde i Mukkavaara, fyra mil från Övertorneå, under åren 1863-1954.  Hon gifte sig som 16-åring med Johan Henriksson och födde deras första barn när hon var nyss fyllda 17 år. Därefter fick paret ytterligare 15 barn, men Matilda hade också flera missfall; hon var gravid 24 gånger fram till år 1908 då hon födde deras sista barn, dottern Kaisa. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Tyra Helena Lindskog >>>

Bilden föreställer en tecknad bild av författaren Hilja Byström Bild: Leif Larsson

Hilja Byström - gamla och nya traditioner

Hilja Byström anses vara den författare som först har skildrat Tornedalen skönlitterärt. Det gjorde hon med Ett år i Järvi, som gavs ut 1932. Det är en samling noveller med stark dokumentär prägel om livet i älvdalen. Hon var själv född och uppvuxen där, kände till traditioner och seder och talade både finska och svenska.

Hilja Byströms romaner behandlar konflikten mellan de gamla traditionerna och ungdomens nya intressen. Författaren närmar sig romanfigurerna försiktigt, men hon har också skapat starka kvinnoporträtt. Ett genomgående drag i hennes böcker är religionens självklara roll i människans vardag, framför allt är detta framträdande i de sista böckerna.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Hilja Byström >>> 

Här hittar du fler författare med koppling till Övertorneå 

Hit har vi rest i år

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Överkalix

  Artikel Skrivet av: Maria Öman

  Med en känsla av tomhet avslutar vi sommarens digitala författarbesök. Men först ska vi få veta mer om fyra författare. Följ med på den här avslutande delen. Och om du har missat en artikel från de andra besöken så finns allt samlat här.

 2. Sommarturné Norrbottensförfattare Luleå

  Artikel Skrivet av: Maria Öman

  En härlig sommar väntar oss! I år fortsätter vi med den digitala författarturnén med Bibblobussen, som nu är upprustad. Vi börjar i Luleå och presenterar 7 författare. Häng med!

Hit for vi förra sommaren

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Kiruna

  Innehåll

  Häng med och träffa nya författare. Turnébussens första stopp är i Kiruna. Här träffar vi Ann-Helén Laestadius, Lars Wilhelm Svonni, Sara Ranta-Rönnlund och Elsa Forsgren. Nyfiken på att träffa fler från staden? Vi visar vägen!

 2. Sommarturné Norrbottensförfattare Jokkmokk

  Innehåll

  Turnébussen fortsätter inåt landet, mot Jokkmokk. Härifrån kommer många fina författare. Idag hälsar vi på Paulus Utsi och syskonen Lilian Ryd och Yngve Ryd. Men missa inte de andra!

 3. Sommarturné Norrbottensförfattare Piteå

  Innehåll

  Sommarturnén rullar nu in i Piteå och här avslutar vi sommarturnén. Men först ska vi träffa författarna Ann-Marie Ljungberg, Lars Gyllenhaal, Berit Ölund och Lasse Eriksson. Men du - missa inte de andra författarna från Piteå! Nu parkerar vi turnébussen men vi kommer tillbaka igen nästa sommar.

 4. Sommarturné Norrbottensförfattare Boden

  Innehåll

  Turnébussen gör ett stopp i Boden. Här finns finns flera att lära känna och vi hälsar på hos Andrea Lundgren, nobelpristagaren Eyvind Johnson, Stina Aronson och Peter Englund. Följ med!

 5. Sommarturné Norrbottensförfattare Kalix

  Innehåll

  Vi bromsar in vid kuststaden Kalix. Här hälsar vi på hos författarna Bosse Johansson, Anna Rönnqvist och Folke Isaksson. Det finns fler författare från Kalix. Häng på!

 6. Sommarturné Norrbottensförfattare Arvidsjaur

  Innehåll

  Med vägdammet bakom oss fortsätter sommarturnén i Norrbotten. Vi rullar in i Arvidsjaur och här träffar vi författarna Anna Holmström Degerman och Sture Hammenskog.

 7. Sommarturné Norrbottensförfattare Pajala

  Innehåll

  I Tornedalens Pajala bor många författare, både kända och okända. Turnébussen rullar in och träffar Bengt Kostenius, Kerstin Tuomas Larsson och Mikael Niemi. Häng med!

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Maria Öman den 3 augusti 2020