Sommarturné Norrbottensförfattare Haparanda

Nu drar den digitala Bibblobussen österut, mot den finska gränsen. Här i Haparanda finns många spännande författare. Häng med!

Svartvit bild på författaren Kenneth Mikko, i bakgrunden syns en järnvägsräls. Foto: Gisela Granberg

Kenneth Mikko - Barentskulturen

Kenneth Mikko har sedan lång tid tillbaka intresserat sig för kulturen i Barentsregionen. En följd av det är boken På motorcykel genom Komi (2004) som kom till genom samarbete med redaktören för tidskriften Art i Komi-republiken. Med boken vill Kenneth Mikko, genom egna intryck, förmedla verkligheten och slå hål på de schabloner som finns om Barentsregionen.
– Och den ryska mentaliteten ligger mig nära, säger han.

För den som inte är nöjd med sommarens hetta finns även en bok om bastun författad av Kenneth Mikko. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Kenneth Mikko >>>  

 1. Sauna

  Undertitel: Bastu
  Av: Mikko, Kenneth
  Språk:
  Engelska Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Fotokonst
  Finns som: Bok

Författaren Kerstin Bergström svartvit bild Foto: Gisela Granberg

Kerstin Bergström - människan i centrum

"Mitt författarskap har till 90 % varit en färd genom ett privat landskap, en privat, egocentrisk färd men kanske liknar landskapet någon annans landskap, hur många privata helveten är inte allmängiltiga … Människorna är det viktigaste för mig när jag skriver, viktigare än miljöer, skeenden, bra böcker är för mig meningsfyllda möten med människor och så hoppas jag att mötet med mig och mina människor i mina många självbiografiska böcker varit, liksom mötet med Maria i Svek, Knut i Vägen, Karl Gruber i Malmtåget, och fler väntar – om Livet vill.".

Så presenterar sig Kerstin Bergström på Norrbottensförfattare. Och det sammanfattar så väl hennes författattarskap. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Kerstin Bergström >>>  

 1. Slutord

  Undertitel: tankar och funderingar kring livet, skrivandet och läsandet
  Av: Bergström, Kerstin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok

Verner Boström - lyster och lyster

Verner Boström var 69 år när han 1965 debuterade med diktsamlingen I minnet lyster tiden. Fram till 1972 hann han ge ut ytterligare 20 diktböcker. Trots detta blev Verner Boström aldrig recenserad. Kanske betraktades han som ett original där han kom cyklande med diktsamlingarna som han sålde i trakterna kring Haukijärvi, den by han växte upp i och bodde i som vuxen. 

Som det verkar har ingen sett Verner Boström skriva, det fanns inga sådana spår i den spartanska lilla stugan. Han har inte gett några intervjuer och det finns knappt några bilder av honom. Någon lär ha frågat honom ”Du Verner, som har skrivargåvan, varför skriver du inte ditt livs berättelse?” Verner Boström slog ifrån sig och sa: ”Allt står där redan i mina dikter, allt!”

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Verner Boström >>>  

 1. Länder

  Undertitel: samlade dikter 1965-1972
  Av: Boström, Verner
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk poesi
  Finns som: Bok

Här hittar du fler författare med koppling till Haparanda >>>

Hit har vi rest i år

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Luleå

  Artikel Skrivet av: Maria Öman

  En härlig sommar väntar oss! I år fortsätter vi med den digitala författarturnén med Bibblobussen, som nu är upprustad. Vi börjar i Luleå och presenterar 7 författare. Häng med!

Hit reste vi förra sommaren

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Arvidsjaur

  Innehåll

  Med vägdammet bakom oss fortsätter sommarturnén i Norrbotten. Vi rullar in i Arvidsjaur och här träffar vi författarna Anna Holmström Degerman och Sture Hammenskog.

 2. Sommarturné Norrbottensförfattare Kiruna

  Innehåll

  Häng med och träffa nya författare. Turnébussens första stopp är i Kiruna. Här träffar vi Ann-Helén Laestadius, Lars Wilhelm Svonni, Sara Ranta-Rönnlund och Elsa Forsgren. Nyfiken på att träffa fler från staden? Vi visar vägen!

 3. Sommarturné Norrbottensförfattare Pajala

  Innehåll

  I Tornedalens Pajala bor många författare, både kända och okända. Turnébussen rullar in och träffar Bengt Kostenius, Kerstin Tuomas Larsson och Mikael Niemi. Häng med!

 4. Sommarturné Norrbottensförfattare Kalix

  Innehåll

  Vi bromsar in vid kuststaden Kalix. Här hälsar vi på hos författarna Bosse Johansson, Anna Rönnqvist och Folke Isaksson. Det finns fler författare från Kalix. Häng på!

 5. Sommarturné Norrbottensförfattare Boden

  Innehåll

  Turnébussen gör ett stopp i Boden. Här finns finns flera att lära känna och vi hälsar på hos Andrea Lundgren, nobelpristagaren Eyvind Johnson, Stina Aronson och Peter Englund. Följ med!

 6. Sommarturné Norrbottensförfattare Jokkmokk

  Innehåll

  Turnébussen fortsätter inåt landet, mot Jokkmokk. Härifrån kommer många fina författare. Idag hälsar vi på Paulus Utsi och syskonen Lilian Ryd och Yngve Ryd. Men missa inte de andra!

 7. Sommarturné Norrbottensförfattare Piteå

  Innehåll

  Sommarturnén rullar nu in i Piteå och här avslutar vi sommarturnén. Men först ska vi träffa författarna Ann-Marie Ljungberg, Lars Gyllenhaal, Berit Ölund och Lasse Eriksson. Men du - missa inte de andra författarna från Piteå! Nu parkerar vi turnébussen men vi kommer tillbaka igen nästa sommar.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Maria Öman den 27 juli 2020