Sommarturné Norrbottensförfattare Luleå

En härlig sommar väntar oss! I år fortsätter vi med den digitala författarturnén med Bibblobussen, som nu är upprustad. Vi börjar i Luleå och presenterar 7 författare. Häng med!

Foto på författaren Tove Alsterdal. Foto: Annika Marklund

Tove Alsterdal - noggrann faktainsamlare

Tove Alsterdals böcker har alltid en verklig historisk anknytning, kring vilken hon väver sin berättelse. Hon tar god tid på sig och samlar in en stor mängd fakta. Det här tynger inte berättelserna eftersom hon har förmågan att skala bort onödiga faktauppgifter, och det ger handlingen och karaktärerna extra tyngd. 

- Varför kriminalromaner? För gåtan och spänningen förstås, men framför allt vill jag gräva i det som är dolt under ytan, säger hon om skrivandet.

Nu finns det en bokcirkelkasse med Tove Alsterdals roman Vänd dig inte om, den reserverar du här >>>
Kassen innehåller 8 böcker och ljudbok. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Tove Alsterdal >>>

 1. I tystnaden begravd

  Av: Alsterdal, Tove Tipsat av: Kristian Priemel

  I denna kombinerade deckare- och spänningsroman finns historik- och nutidspänning som relaterar några inte så kända händelser i Tornedalen. Bokens titel är klockren eftersom tystnaden i romanen är något som är genomgående.

Dekorationslist i orange.

Foto på författaren Torbjörn Säfve. Foto: Martin Mogren

Torbjörn Säfve - boxare och staty

"Mitt ”jags” kärna består egentligen bara av udda beläsenhet och en stor mängd (mestadels erotiska) drömmar. Jag får nöja mig med det. De flesta har varken beläsenhet eller drömmar. För övrigt är ingenting att säga om mig själv än att jag är flitig i mina studier och roas av min flit. Att söka kunskap är den näst skönaste av alla drifter." Så presenterar han sig på Norrbottensförfattare. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Torbjörn Säfve >>> 

 1. Brytstycken

  Av: Säfve, Torbjörn Tipsat av: Jan Olofsson

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!

Dekorationslist i orange.

Foto på författaren Katarina Kieri. Foto: Maria Annas

Katarina Kieri - väger orden på en guldvåg

Många av Katarina Kieris böcker är tunna, men det är inte berättelsen mellan pärmarna. Hon har en stark förmåga att få fram de exakta orden, det där exakta uttrycket.

Om författarskapet har hon sagt: "- Det är en underlig verksamhet. Aldrig går det riktigt att sätta fingret på en punkt och säga: ”Det här. Det här handlar det om.” Det mesta är förskjutningar. Magkänslor. Sökande efter stringens.".

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Katarina Kieri >>>

 1. Vårt värde

  Av: Kieri, Katarina Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Katarina Kieri har skrivit en finstämd bok om hur det kan vara att ha Tornedalska rötter som ryckts upp och flyttats och hur det kan vara att sakna ett språk som är bekant men man ändå inte kan tala.

Dekorationslist i orange.

Bild på författaren Ak Welsapar Bild: Wikipedia

Ak Welsapar - folkets fiende enligt regimen

Norrbotten och Luleå blev författarens första fristad efter att han flytt sitt hemland Turkmenistan. 

Om sitt författarskap säger han: "Författaren och läsaren gör arbetet tillsammans – söker efter den universella sanningen eller ler åt små detaljer som gör oss mänskliga. Jag anser att mitt författararbete är lyckat om de karaktärer jag skapar kliver ut ur boken och förvandlas till självständiga gestalter som läsarna börjar livligt diskutera med, som om de vore riktiga människor av kött och blod.".

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Ak Welsapar >>>

 1. Legenden om Aypi

  Av: Welsapar, Ak
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från finsk-ugriska och altaiska språk
  Finns som: Bok

Dekorationslist i orange.

Bild på författaren Anneli Furmark. Foto: Martin Stenmark

Anneli Furmark - konstnärliga romaner

Hon för samman konsten och texten till konstnärliga romaner, det är egensinniga seriealbum. Och allt som oftast utspelas berättelserna i ett "Norrland". 

– Jag är väldigt upptagen med bilderna. Människorna blir till när bilden är klar. Det har blivit mycket Norrland för mig, landskapet är viktigt och hur det ser ut. Jag kan inte separera dessa två: landskapet och folket, säger hon.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Anneli Furmark >>>

 1. Närmare kommer vi inte

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Magnus Svartvall

  Ett brustet hjärta har ingen dött av. Men det kan svida rejält. Ungefär som när man drar bort ett plåster från en hårig arm.

Dekorationslist i orange.

Bild på författaren Gunnar Westrin med en stickad mössa i regnbågens färger och solglasögon ovanpå. I bakgrunden en sjö. Bild: Sveriges radio

Gunnar Westrin - flugornas herre och älvräddaren

Drivkraften i Gunnar Westrins författarskap är det starka engagemanget för miljövård,  främst för de norrländska skogarna och vattendragen. Men han skriver också om vänskapen som ett viktigt inslag på fiskeresorna. 

"Intentionerna med mina böcker är i första hand att visa på naturens ändliga resurser och att flugfisket kan vara ett redskap att njuta våra omgivningar. Därtill har jag förstått att kamratskapet är den viktigaste ingrediensen i ett aktivt fiske och att dragandet av en massa fiskar är av underordnad betydelse", har han sagt om sitt skrivande.  

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Gunnar Westrin >>>

 1. Älven kallar

  Av: Westrin, Gunnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Jakt och fiske
  Finns som: Bok

Dekorationslist i orange.

Bild på författaren Mona Mörtlund. Foto: Anna Lintzén

Mona Mörtlund - kommunicera är viktigt

Mona Mörtlund har arbetat med många olika uttryck. Tv, radio, översättningar och manus för scen. Det är just den här variationen och pendlingen i arbetet som Mona Mörtlund trivs med. Att hon har olika arbetsuppgifter och får möjlighet att träffa människor och ställa frågor. Men hon ser sig främst som poet, poesin är viktigast.
– Man går in i en egen värld, en egen process. Vilken lycka när jag hittar en formulering som bär, de där raderna som lever. Men jag skulle inte stå ut med att vara enbart poet och arbeta ensam. Jag vill kommunicera, säger hon.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Mona Mörtlund >>>

Dekorationslist i orange.

Här hittar du fler författare med koppling till Luleå >>>

Hit reser vi i år

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Överkalix

  Skrivet av: Maria Öman

  Med en känsla av tomhet avslutar vi sommarens digitala författarbesök. Men först ska vi få veta mer om fyra författare. Följ med på den här avslutande delen. Och om du har missat en artikel från de andra besöken så finns allt samlat här.

 2. Sommarturné Norrbottensförfattare Luleå

  Skrivet av: Maria Öman

  En härlig sommar väntar oss! I år fortsätter vi med den digitala författarturnén med Bibblobussen, som nu är upprustad. Vi börjar i Luleå och presenterar 7 författare. Häng med!

Hit for vi förra året

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Maria Öman den 29 juni 2020