Plundring - början på ett folkmord

Johan Back Utställning

Utställningen är över

06 februari torsdag 2020
21 februari fredag 2020
2020-02-06 till 2020-02-21.
Plats Bibliotekstorget Kalix Kommunbibliotek
Målgrupp:

En utställning som handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talen blev en del av Förintelsen.

PLUNDRING – BÖRJAN PÅ ETT FOLKMORD

I september 2018 meddelade Moderna museet i Stockholm att de återlämnar en tavla av den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka till den tysk-judiske konsthandlaren Alfred Flechtheims ättlingar. Under 2000-talet har museer, institutioner, auktionshus och samlare över hela världen tvingats att återlämna tiotusentals stulna föremål.

Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring.

Mellan 1933 och 1945 genomfördes den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem deras historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör förintelseöverlevares och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen Plundring bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter (Ordfront 2013) och Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken (Nordstedts, 2015). Böckerna har översatts till 19 språk.

Utställningen är ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker och Forum för Levande Historia. 

Lästips

 1. Plundrarna

  Undertitel: hur nazisterna stal Europas konstskatter
  Av: Rydell, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Rättsväsen
  Finns som: Bok
 2. Plundrarna

  Undertitel: Hur nazisterna stal Europas konstskatter
  Av: Rydell, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Finns som: E-bok
 3. Boktjuvarna

  Undertitel: jakten på de försvunna biblioteken
  Av: Rydell, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Andra världskriget 1939-1945
  Finns som: Bok
 4. Boktjuvarna

  Undertitel: jakten på de försvunna biblioteken
  Av: Rydell, Anders
  Språk:
  Svenska
  Finns som: E-bok