Seriematriarkatet

Utställning

Utställningen är över

12 april måndag 2021
30 april fredag 2021
2021-04-12 till 2021-04-30.
Målgrupp:

- Kvinnorna dominerar serievärlden!

Aldrig har det utkommit så många serieböcker som det gör idag! Ett utmärkande drag i de samtida svenska serierna är att det finns gott om serieskapare som är kvinnor, och gott om kvinnliga seriefigurer. Kvinnorna har stått för de största kommersiella framgångarna på senare tid, både inom Sverige och internationellt, och de har lockat till sig en helt ny seriepublik. Fler kan nu ta del av ett bredare utbud av medryckande historier och konstnärliga uttryck.

I utställningen får vi lära känna några av alla de kvinnliga seriefigurer som syns i de senast utgivna serieböckerna. Vi får till exempel möta den frispråkiga 80-talisten Zelda, skapad av Lina Neidestam, som drömmer om att rädda världen och krossa patriarkatet. Eller Whitney Houston som seriefigur i Liv Strömquists böcker som kombinerar skvallerpress med psykologi och sociologisk teori. Eller tecknaren Daria Bogdanskas alter ego som möter svartjobbens baksida inom krogbranschen i Malmö.

De medverkande serieskaparna är Bitte Andersson, Natalia Batista, Sara Bergmark Elfgren, Daria Bogdanska, Karin Gafvelin, Joanna Hellgren, Karl Johnsson, Lina Neidestam, Liv Strömquist, Berit Viklund och Li Österberg.

Här kan du se hur biblioteket är öppet.