Coronainformation för Luleås folkbibliotek (uppdaterad 8/1)

Stadsbiblioteket öppnar igen för kortare besök från och med den 11 januari. Våra övriga bibliotek är fortsatt stängda för besök till den 24 januari men erbjuder viss utlämnings- och take away-service. Meröppet kan inte erbjudas under denna period.

Dekortationsbild.

Korta besök

Stadsbiblioteket öppnar igen med begränsningar från och med den 11 januari. Biblioteket är endast öppet för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden. Vi uppmanar dig som besökare att inte stanna i lokalen längre än absolut nödvändigt (högst 15 minuter). I första hand hänvisar vi till bibliotekets digitala tjänster. För datoranvändning gäller även högst 15 minuter.

Förseningsavgifterna är borttagna och omlån kan göras 5 gånger, om boken inte är reserverad. Under januari månad utökas antalet e-lån till 4 lån per kalendermånad.

  Reservera böcker/Hämta ut reserverade böcker på bibliotek som inte har öppet för besökare

  Du kan reservera böcker som vanligt via Bibblo.se eller genom att ringa till ditt bibliotek. För att hämta ut din reservation måste du boka en tid. Du eller ditt ombud behöver visa upp din legitimation vid uthämtning.

  Utskrifter

  Behöver du få något utskrivet? Ta kontakt med ditt bibliotek och hör om de erbjuder denna tjänst. Utskrifterna betalas med Swish.

  Digital hjälp från den 12 januari

  Ställ frågor om hur du använder din mobil, surfplatta eller dator. Vi kan också hjälpa dig med bibliotekets digitala tjänster, till exempel om att läsa e-böcker eller digitala tidningar. 
  Telefontid: tisdagar och torsdagar kl 14-15, 0920-45 59 50, e-post (vardagar) 

  Kontaktuppgifter och telefontider (vardagar)

  Stadsbiblioteket 0920-45 59 51, kl 10-16 eller e-post 
  Björkskatans bibliotek 0920-45 33 06, kl 10-13 eller e-post
  Gammelstads bibliotek 0920-45 40 75, kl 10-13 eller e-post
  Hertsöns bibliotek 0920-45 38 72, kl 10-13 eller e-post 
  Råneå bibliotek 0924-575 62, kl 10-15 eller e-post
  Porsöns barnbibliotek e-post
  Bergnäsets barn- och ungdomsbibliotek e-post 
  Bokbussarna 070-370 07 57 (allmänheten), 072-230 55 62 (barn- och ungdomsbussen) eller e-post

  Bakgrund

  Biblioteken i Luleå stängde för allmänheten den 22 december, efter beslut av kultur- och fritidsförvaltningschef Patrik Bylin. Beslutet fattades efter regeringens presskonferens den 18 december där biblioteken listades som inte nödvändiga och därför uppmanades att stänga. Den 23 december ändrade regeringen och Folkhälsomyndigheten råden. Folkhälsomyndigheten och regeringen uppgav då att bibliotek är en samhällsviktig funktion som enligt bibliotekslagen ska finnas tillgänglig för alla. Bibliotekschef Lena Lundberg Vesterlund i samråd med kultur- och fritidschef och regionens smittskyddsläkare beslutade den 7 januari att Stadsbiblioteket i Luleå ska öppna igen.

  Vi är alla en viktig del av samhället 

  Alla kan göra sin del för att bidra till en minskad smittspridning av covid-19. Att hålla avstånd och tvätta händerna är enkla sätt som faktiskt kan rädda liv.

  Precis som resten av Luleå kommun följer vi expertmyndigheternas rekommendationer. Den senaste informationen kan du alltid hitta på www.lulea.se/corona/

   Den senaste informationen kan du alltid hitta på www.lulea.se/corona/

  1. Beställ en bokpåse

   Din hälsa är viktig för oss och vi värnar om att du ska känna dig trygg.

  E-tjänster

  1. E-böcker

   Innehåll

   Vill du läsa en bok på din surfplatta eller smarta telefon? Biblioteken i Norrbotten har ett stort utbud av e-böcker. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökrutan.

  2. E-ljudböcker

   Innehåll

   Vill du lyssna på en e-bok? Här har vi samlat några listor som vi hoppas ska ge dig inspiration. Söker du en speciell titel eller författare så kan du använda sökrutan.

  3. Pressreader

   Innehåll

   Läs tidningar digitalt med ditt bibliotekskort!

  4. Biblio - bibliotekens digitala böcker på ett ställe

   Artikel Skrivet av: Hannele Kylmämaa

   Du som lånar e-böcker från biblioteken i Norrbotten har tillgång till appen Biblio. Med appen blir det enklare att lyssna och läsa e-böcker i mobilen eller på surfplattan.