Åke Sundqvist : träkonstnären i järnriket

De flesta har nog hört talas om Döderhultarn, smålänningen som snidade träskulpturer. Avsevärt färre känner till Åke Sundqvist, Malmbergets egen Döderhultare.

I den här boken berättar dottern Eva Melander både om sin fars liv och skulpterande men också om samhället Malmberget. Boken är rikligt illustrerad med fotografier över en del av trägubbarna som Åke Sundqvist tillverkade.

Åke Sundqvist föddes 1906 i Malmberget och arbetade hela sitt yrkesverksamma liv för LKAB. Redan som barn var han intresserad av att teckna och måla. Senare började han snida i trä och förebilderna fanns på nära håll, gruvarbetarna han mötte dagligen. Men också mer kända personer blev porträtterade, till exempel Olof Palme, Tage Erlander, Lars Levi Laestadius och Nils Nilsson Skum. Helt avgörande var att personen han täljde hade karaktär. Annars gick det inte. Åke Sundqvist undvek dessutom att porträttera personer han inte tyckte om. Skulpturen skulle inte ha blivit snäll då.

Gubbarna på biblioteket

Fram till sin död 1982 snidade Åke Sundqvist över tusen skulpturer. 1973 tilldelades han Gällivare kommuns kulturstipendium med motiveringen - "Åke Sundqvist har med färgstark känsla för Malmberget och gruvindustrin i sitt konstnärskap odödliggjort många av de personer som utfört sin livsgärning i det tunga och slitsamma gruvarbetet. Det är ett imponerande stycke av arbetslivets historia som genom Åke Sundqvist:s "Gubbar" bevarats åt eftervärlden."

76 av dessa gubbar finns att beskåda på biblioteket i Malmberget. Som kuriosa kan nämnas att trägubbarna från Malmbergets bibliotek lånades ut till filminspelningen av En enkel till Antibes. I filmen överräcker en av rollfigurerna en trägubbe i födelsedagspresent till Sven-Bertil Taubes rollfigur och trägubbarna skymtar i bakgrunden i ett par scener till.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Hilkka Horsma den 15 mars 2017