Önska kostar ingenting

Aktuell, fräsch, annorlunda, spännande och intressant. Deckargenren i ny skepnad – alla dessa lovord passar perfekt för här boken!

Kouplan lever i marginalen på alla sätt. Han är papperslös och håller sig gömd i väntan på att kunna söka asyl i Sverige på nytt. Han är född som Nesrine, flicka i Iran, men har alltid känt sig som en kille. När han flydde från Iran till Sverige började han ta hormoner för att försöka få en kropp som matchar hans psyke.

Som papperslös är han beroende av andra människors välvilja. Han hyr ett billigt rum hos Regina. Ibland har han inga pengar att betala hyran med. Då låtsas inte Regina om något. Han går ofta hungrig. Han samlar burkar och pantar men det räcker inte långt. Han försöker erbjuda sina tjänster som privatdetektiv på Blocket. Det har hittills resulterat i ett uppdrag som han genomförde i höstas.

Av en slump träffar han Jenny Svärd, borgarråd i Stockholm. Hon har precis blivit sol-och-vårad av Amanda som lurat av henne tvåhundratusen kronor. Jenny vill inte polisanmäla bedrägeriet eftersom det är svarta pengar. Mot sin instinkt anlitar Jenny Kouplan för att spåra upp Amanda och hämnas.

Men att komma Amanda in på livet, för att hämnas, verkar närmast omöjligt. Amanda slinker undan, flyr till en annan stad så fort hon märker att hon blivit hittad och byter identitet.

Sara Lövestam berättar historien väldigt övertygande och insiktsfullt, speciellt när det gäller Kouplans utsatta situation som papperslös. Boken är intensiv och fascinerande och den känns väldigt aktuell med tanke på dagens flyktingproblematik.

Önska kostar ingenting är den andra boken med privatdetektiven Kouplan. Den första heter Sanning med modifikation.

Piratförlaget, 2015

Boken finns också att låna som e-bok och som e-ljudbok.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Elisabet Thorborg. Läs mer om läsnedsättning >>>