22/11 1963

Hur skulle världen ha sett ut om president John F Kennedy blivit kvar i livet? Kanske hade jorden varit en fredligare plats utan raskrig, religionskrig och terrorism. Eller så hade planeten varit helvetet självt, närapå utplånad av kärnvapen. Dessa spekulationer ligger till grund för Stephen Kings storverk 22/11 1963.

Huvudperson i berättelsen är läraren Jake Epping. Han blir av en döende vän invigd i en fantastisk hemlighet och får chansen att förändra världshistorien. Vännen Al som är ägare till ett hamburgerhak har i sitt skafferi hittat en tidslucka, eller som han själv kallar det; ett kaninhål. Finner man de rätta trappstegen kliver man rakt ut i 1958, en tid av stora bilar, cigarettrök och välsmakande root beer.

Fem års väntan

Jakes uppdrag, vännens sista önskan, är att han ska rädda Kennedy och skona världen från allt ont som han tror härrör från presidentens för tidiga död. Problemet är att tidsluckan leder ut till den 9:e september 1958, vilket innebär att Jake måste bida sin tid i fem år. Under identiteten George Amberson påbörjar han så ett helt nytt liv med jobb, bil, bostad och kärlek. Samtidigt spanar han på den misstänkte presidentmördaren Lee Harvey Oswalds förehavanden. Är han ensam om dådet? I så fall bör han helst röjas ur vägen långt innan han avlossar det dödande skottet, anser Jake.

Hans mäktigaste verk

När Stephen King är som bäst skriver han långt och detaljerat och ofta bottnar hans berättelser i kampen mellan ont och gott. Genom åren har han både fått mig att gråta av andlös skräck och skratta åt skoningslös humor.

22/11 1963 håller mig i ett åttahundra sidor långt järngrepp, men här är det inte av skräck. Ett inlevelsefullt författande med omsorgsfulla beskrivningar av miljö och tidsanda, historiska fakta och ett persongalleri med både verkliga och påhittade karaktärer får mig att önska att historien aldrig ska ta slut.

Stephen King har under hela fyrtio år planerat och samlat fakta för att slutligen år 2011 ge ut denna episka berättelse. Själv menar han att han aldrig tidigare skrivit något liknande. Jag håller med. Konkurrensen är hård, men enligt mig är detta hans mäktigaste verk.

Fler bra romaner

 1. Klarhet

  Av: Westerlund, Lisa Tipsat av: Gunilla Almqvist

  Om ni vill bli galet arg, väldigt ledsen, ganska glad och härligt lättad, läs då denna bok. Känslorna åkte berg och dalbana genom hela boken.

 2. Where the Crawdads Sing

  Av: Owens, Delia Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  A mysterious death, an abandoned child and the wild, beautiful and harsh marshland are some of the ingredients of this gripping novel.

 3. Den som lever stilla

  Av: Skov, Leonora Christina Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  En stark skildring om saknad och sökande efter moderskärlek.

 4. In Five Years

  Av: Serle, Rebecca Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  A great love story with a twist

 5. Den stora verklighetsflykten

  Av: Johansson, Lars Tipsat av: Hilkka Horsma

  Det var länge sedan jag skrattade högt när jag läste en bok. Det gjorde jag här. Så vill du lätta upp höstmörkret med en skrattfest, tveka inte - låna hem!

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solveig Nordmark den 30 november 2020