Absintängeln

”Bredbent med pistolen i höger hand ryckte hon upp dörren med den vänstra. Värmen och stanken fick henne att rygga tillbaka. Den sötaktiga liklukten blandades med den av blod och avföring. Ljuset var tänt och ögonen drogs obönhörligt mot rummets mitt. En kropp låg utfläkt på golvet”.

Maria Gustafsson från Boden har skrivit sin tredje bok om tolken Klara Andersson – en vanlig kvinna med ett vanligt namn – eller kanske inte... Efter sin sambo Milans död återvänder Klara till Stockholm, en plats där Milan aldrig varit och där hon alltså inte behöver påminnas om honom. Hon är utan pengar, det är snart jul, men hon vill varken be sin gamla mamma om ett lån eller fira jul med henne. Klara intalar sig att julen är som vilken helg som helst. Ingen vet att hon är hemma så när telefonen ringer blir hon först stel av skräck.
 
Klara arbetar åt säkerhetstjänsten men vill avsluta det uppdraget efter flera traumatiska upplevelser – men det visar sig vara lättare sagt än gjort då hon varit involverad i fall som rört både Mossad och CIA. Under tiden får hon arbete som tolk i ett ärende som behandlas i Svea hovrätt. Där får hon syn på sin gamle älskare Drahos Vacovsky och utan att förstå det utsätter Klara än en gång Drahos för händelser som utgör stor fara för hans liv.
 
Detta är alltså tredje boken om Klara Andersson och trots att jag inte läst de två tidigare hade jag stor behållning av denna. Det är en thriller med politiska inslag och det känns verkligen som att Maria Gustafsson vet vad hon skriver om.
 
Gustafsson skriver också om Klaras medlemskap i Bodens skytteklubb (för att förklara hennes skicklighet med pistolen), och det är ju så klart extra kul för mig som norrbottning. Klara handlar många gånger ganska naivt för att vara medlem av underrättelsetjänsten och jag tror att det är detta som gör henne mänskligare än andra thrillerhjältar jag läst om. Jag kommer absolut att följa Klaras vidare öden och äventyr, för det känns som att det kan komma mera.
 
Podium, 2013.

Läs om Maria Gustafsson på Norrbottensförfattare.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed, Mjölkuddens bibliotek. den 15 oktober 2014