Amandas gåta

Det var med viss spänning jag öppnade Isabel Allendes senaste bok. De tidigare som jag läst har alla varit riktigt välskrivna verk som fångat mig direkt, men hur skulle det bli när hon nu bytt genre till att skriva en deckare?

Amanda Martin är en lite udda tonårstjej som bor med sin mamma, healern Indiana Jackson. Poliskommissarien Bob Martin är hennes far. Amandas största intresse är att spela rollspelet Ripper, där hon är spelledare och styr över en blandad grupp personer som bor långt ifrån varandra och endast träffas över internet. Rippers uppgift är att lösa fiktiva mord men nu har Amanda bestämt att man ska övergå till att fundera över ett antal mord som skett i San Francisco-området de senaste månaderna. Fakta får hon genom sin far samt med hjälp av morfadern som också deltar i Ripper.

Vardagarna går Amanda på internatskola och tillbringar varannan helg med sin mor respektive sin far. Relationerna får stor plats i denna bok så det är långt ifrån en mordgåta man får sig till livs här, utan också kännedom om en mängd mer eller mindre udda karaktärer i familjens bekantskapskrets.

Isabel Allende har skrivit en ordrik roman som inte går att skynda sig igenom. Här får man ta sig tid för att läsa boken och den är riktigt bra. De sista hundra sidorna stegras spänningen dramatiskt då Amandas mor blir kidnappad och nu har leken plötsligt blivit blodigaste allvar, då medlemmarna i Ripper satsar allt på att hjälpa Amanda och polisen. Det blir en kamp om sekunderna i slutänden.

Och vem är då mördaren? Inte den jag misstänkte i alla fall.

Norstedt, 2015.
Boken finns inläst på Daisy, för dig med läsnedsättning. Inläsare: Elisabet Thorborg.