Ambulansflygaren

”De visar när världen omkring står i brand att flyget trots allt är till nytta ibland.”

En värld i krig

I slutet av 1930-talet och framför allt de första fem åren på 1940-talet påverkades Sverige av världshändelserna och kaoset i världen. Andra världskriget 1939-1945 med ett från 1940 tyskockuperat Norge, och ett Finland i krig större delen av den perioden gav upphov till många insatser i de nordligaste delarna av Sverige. Den nyinköpta flygambulansen och piloten Allan Norberg, aktiv mellan 1938-1945, fick tillbringa många timmar i luften i olika uppdrag.

Görings gåva

Idag är det väl inte så känt att Hermann Göring, befälhavare för tyska Luftwaffe, 1938 erbjöd Sverige ett fullutrustat (men vägde många ton för mycket för att effektivt kunna användas) ambulansplan och blev rasande när regeringen krumbuktade ur sig det genom att ge honom en kunglig medalj. Istället köptes en tvåmotorig lättviktare från USA som fungerade alldeles utmärkt. Trots det hade man en back-up i ett tidigare köpt tyskt Junkerplan. Och mot krigsslutet 1944-45 fanns ytterligare plan att tillgå.

Räddare i nöden

Cristina och Tore Öberg ger en bra bakgrundsbild till ambulansflygets start 1924 och framåt i Norrland, och har grävt fram en rad spännande historier, ackompanjerat av ett utmärkt bildmaterial.

Ambulansflygaren Allan Norberg själv var av den bestämda uppfattningen att människornas insatser i glesbygderna, samer som nybyggare, var av avgörande betydelse för ambulansflygets lyckade verksamhet. Om det, och mer, finns att läsa i boken Ambulansflygaren.

Här är Kristians alla tips

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristian Priemel den 1 maj 2020