De Kapabla

Mörker, humor och överraskningar. De Kapabla är en härlig feel bad-bok där två helt vanliga människor på värsta tänkbara sätt ställer till det för sig.

Johan och Anna har ett förhållande. Johan tror på framtiden medan Anna känner att hon måste avsluta affären för sin familjs- och sin ytterst känslige sons skull. Han behöver lugn och ro omkring sig. Efter en sista helg tillsammans påbörjar de en olycklig hemresa längs mörka vägar. Plötsligt smäller det till mot motorhuven och något far förbi utanför fönstret. Vad de först tror kan vara grävling, rådjur eller vildsvin visar sig istället vara en kvinna, och dessvärre är hon avliden.

Värre och värre

Johan och Anna inser att det som egentligen är självklart, att kontakta ambulans och polis, kommer att innebära en massa obehag. Främst då för Anna som inte vill riskera sin familjs förtroende. Enklaste är att bära in kvinnan i skogen och försöka glömma att olyckan alls har hänt. Givetvis är det inte så enkelt. Härvan av lögner och incidenter, stora som små, blir allt trassligare.

Att läsa De kapabla framkallar många känslor. Överhängande är hela tiden vetskapen om att det kommer gå åt skogen för våra huvudpersoner. De beter sig både klantigt och pinsamt, men också helt mänskligt.

Både mörker och humor

Hur hade man själv gjort om man hamnat i en liknande situation? Det är lätt att tänka att man givetvis skulle stå för det man gjort, att samvetet inte skulle tåla något annat. Skrämmande är dock att det inte går att vara helt säker.

Berättelsen innehåller en hel del mörker, men också humor. Förutom att den är spännande är den mycket välskriven, med intressanta karaktärer, hög igenkänningsfaktor och en överraskande slutkläm. Jag skulle vilja säga att Klas Ekmans thriller verkligen sticker ut ur floden av spänningslitteratur.

Här hittar du alla tips från Solveig

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solveig Nordmark den 17 februari 2021