Det förlovade landet

Tron kan försätta berg och framkalla under. För tioåriga Judith är det inte bara ett talesätt utan det sker när hon som mest behöver det. I den här gripande boken, berättad ur barnets perspektiv får man en insikt i hur det kan vara att växa upp i en religiös domedagssekt.

Fastän boken inte är en självbiografi märks det att författaren Grace McCleen är insatt i och har kännedom om religiösa samfund. Hon växte själv upp i en strängt religiös familj på Irland med begränsad kontakt med andra. Som barn skapade Grace McCleen en miniatyrvärld befolkad av småfolket, en slags förlaga till huvudpersonen Judiths Det förlovade landet.

Judiths mor dog under förlossningen och Judith känner att det var hennes fel. Hon får inte mycket stöd och värme av sin far som är allvarlig och tungsint till sin läggning och som fortfarande sörjer sin hustrus död. I sin ensamhet har hon skapat en egen värld på sitt rum, Det förlovade landet. Av allt slags skräp som hon hittar - tygbitar, tomma askar, plastfolie, kräppapper, gräs, pinnar - gör hon en slags kopia av samhället hon bor i. Där formar hon världen som hon önskar att den skall vara.

En uppgift som man tydligen har när man lever i en domedagssekt är att gå runt i samhället, knacka dörr och upplysa alla om att jorden snart går under. Bara de som har den rätta tron blir räddade och kommer till paradiset. Så det gör Judith och hennes pappa regelbundet. Den annorlunda livsstilen som Judith har sticker i ögonen på barnen i skolan. Hon blir ständigt utsatt för gliringar och hånfullheter, knuffar och slag. Läraren väljer att inte se vad som sker. Hennes största plågoris Neil Lewis hotar en dag med att dränka henne i skoltoaletten. Hon tror på fullaste allvar att hon då kommer att dö.

Till helgen går Judith och hennes pappa på ett bönemöte i församlingen. Där framträder en gästtalare, broder Michaels, och berättar om Guds underverk. Att bara man har den rätta tron så kan man göra saker som egentligen är omöjliga, skapa underverk. Judith, som är helt övertygad om att hon kommer att dö när Neil Lewis sätter sitt hot om att dränka henne i verket, får ett spirande hopp om räddning. Tänk om under faktiskt kan ske? Judith minns att en gång för flera år sedan snöade det så mycket att skolan höll stängt i flera dagar.

På kvällen tänker Judith intensivt att nu ska det snöa som aldrig förr. Hon tillverkar snö av vitt tyg, socker, mjöl, raklödder, lim, dun, ja allt hon kan komma på i sitt landskap Det förlovade landet. Nästa morgon när Judith vaknar och tittar ut genom fönstret är allt vitt, vitt, vitt. Och snön fortsätter falla i flera dagar och skolan håller stängt.

Efter några dagar har ovädret lagt sig, skolan öppnar igen och Judith bävar för vad som kommer att hända. Men någonting är förändrat. En ny lärare kommer till klassen. Läraren ser vad som pågår och säger ifrån när Judith blir trakasserad. Det blir bättre i skolan men Neil Lewis hittar andra sätt att terrorisera Judith istället. Så Judith fortsätter med sina experiment hemma i Det förlovade landet och upptäcker att det hon vill ska hända faktiskt sker. Hon är Guds utvalda, hon kan göra underverk! Fast snart får hennes nya förmågor oanade konsekvenser.

Finns att läsa som e-bok.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok, inläsare Birgitta Smiding.

Forum, 2013.
 


 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Hilkka Horsma den 21 oktober 2015