Det svenska hatet, en berättelse om vår tid

”Du är svenskfientlig”. Det säger den före detta Sverige-demokraten Erik Almqvist till stå upp-komikern Soran Ismail en ljus sommarnatt år 2010 i Stockholm. November 2012 blev det känt som järnrörsskandalen.

Med i sällskapet finns ytterligare en före detta Sverige-demokrat Christian Westling, samt den omstridde Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson. Och just Kent Ekeroths motsägelsefulla bakgrund tjänar som exempel när Gellert Tamas försöker belysa de senaste 25 årens utveckling i Sverige där rädslan för människor från Afrika och mellanöstern blivit en kraft att räkna med.

Det är en bok med stor detaljrikedom och noggrannhet. Det är ingen tvekan om att, bortom debatten hur brottsstatistik ska tolkas och vilka som är kriminella, många människor ger uttryck för oro och rädsla på ett helt annat sätt än före millenieskiftet. Hos vissa tecknas världsbilden i svart eller vitt med långtgående generaliseringar, där det egentligen inte behöver skrapas speciellt mycket för att avslöja en mer komplicerad verklighet. Och det är vad Gellert Tamas bok gör: Skrapar - ordentligt.

Det svenska hatet finns även som e-bok och som e-ljudbok, inläsare Kerstin Weigl.

Detta är författarens tredje och avslutande del av sin trilogi om Sverige.

Taggar:

Tipsat av: Kristian Priemel den 21 april 2017