Ett år i rymden
Karolinska sjukhuset är i skrivande stund på medaljplats i listan över världens dyraste byggnader. Men i jämförelse med vad International Space Station (ISS) kostar blir plötsligt de dyraste byggnaderna på jorden småbudgetprojekt.
Scott Kelly tillbringar ett år av sitt liv på International Space Station. Nästan allt som görs är i forskningssyfte. Det gäller även varför han tillbringar en sådan lång tid i rymden. Scott Kelly har en tvillingbror som är kvar på jorden. Vad händer kroppsligt och mentalt med honom i rymden jämfört med brodern som är kvar på jorden? Kunskap att använda inför en eventuell långfärd till planeten Mars.
Inrutat och ritualistiskt
Scott Kelly berättar om hur inrutat allt är, hur minituös all planering är för att undvika misstag. Speciellt vid rymdpromenader. Allting tar tid och varje moment ska vara förberett. Ändå sker det misstag! Och det kanske är därför det också existerar rent vidskepliga ritualer, bland annat inför rymdfärder för att undvika "otur".
Rått men förhoppningsvis hjärtligt
Christer Fuglesang, som gick i samma astronautklass som Scott Kelly, skriver förordet. Där berättar han hur han, när han kommer till ett grillparty, blir knuffad i poolen av någon av tvillingbröderna, med starkast misstanke att det var Scott. Som ung var Scott Kelly ännu värre. Han har fått jobba hårt för att slipa bort burdusa sidor och disciplinera sig vid studier och under sin tjänstgöring i det militära.
Försökskanin
För intresserade av rymdresor av idag är detta en bok att läsa. Utforska rymden och planera bemannade färder till andra planeter är oerhört resurskrävande projekt, och mycken forskning återstår. Det är därför på ett sätt roligt att läsa när en av försökskaninerna berättar om vardagen på en rymdstation.