Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.

Hon möter Jonte som gör praktik på isbrytaren Arnulf och han frågar om hon vill hänga med ombord. Det blir en spännande resa för Felicia där hon får se och upptäcka mycket.

Felicia och Jonte går tillsammans ner för en lång trappa. Det är så många trappsteg att Felicia tappar räkningen och det blir mörkare och mörkare för varje trappsteg. Trappan leder ner till maskinrummet där Felicia ser oljiga pistonger som pumpar. Där nere finns också ett bibliotek med dammiga och oljiga böcker som ser ut att ha varit med på många resor.

Väsentliga Veronica för väldigt väsen

Ombord på Arnulf befinner sig även väsentliga Veronica, ett spöke som för ett väldigt väsen. Jonte berättar att det på nästan alla båtar finns en gast men tillägger att det sägs att hon inte är farlig.

Alla ombord verkar känna Felicias farfar eftersom han jobbat till sjöss. Det är spännande för Felicia att stå på bryggan och se på när Arnulf bryter is och får isbjörnar att skrämda springa sin väg. Hon träffar också på en forskningsresande som forskar om varför det är så många som har åkt till Nordpolen.

Peo Rask har skrivit poesi, prosa och barnböcker. Han är också kulturjournalist och debattör. Han är född i Karlstad och bosatt i Luleå. Flera böcker har utkommit i serien om Felicia och detta är den fjärde i serien fristående berättelser. 

Fanny Felicia Svanberg har gjort bilderbokens vackra och detaljrika illustrationer.

Läs om Peo Rask på Norrbottensförfattare.

 1. Katten som älskade regn

  Av: Mankell, Henning Tipsat av: Kristina Ström

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 2. Se upp! Sigge sik

  Av: Renström, Helena Tipsat av: Kristina Ström

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 3. Vero hit & dit

  Av: Kieri, Katarina Tipsat av: Kristina Ström

  Vero och Abbe bor på Björngatan. Markus mamma och pappa gillar inte Björngatan. När de uttalar namnet ser det ut som om de just smakat något surt. Men Markus tänker att han gärna skulle vilja bo där eftersom där finns stora gårdar och många barn att vara med.

 4. Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

  Av: Rask, Peo Tipsat av: Kristina Ström

  Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.

 5. Mosters nya hjärta

  Av: Paananen, Minna Tipsat av: Kristina Ström

  Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas kommer att komma ihåg vilka hon älskar.

Visa fler sidor...