Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

"Kom och säg hej om du kommer förbi New York." Klart jag skulle göra det. Jag skulle bara hem och ta datorkörkort först.

Det finns en fantastisk omedelbarhet i Fredrik Apollo Apslunds biografi. Längtan ut till något annat är ett genomgående tema. Detta något annat innefattar glamour i ett offentligt artistliv. För Apollo Asplunds del är murbräckan dansen.

Onåbar

Sin homosexualitet upptäcker han tidigt. Och också omgivningens aggressiva förakt. Men det kan uppvägas av att bli någon, och därmed inte nåbar, och entrébiljetten till att i förlängningen bli (er)känd i de rätta kretsarna. Således blir det en resa där stenhård baletträning under de formbara skolåren är en bra grund att stå på.

Acceptans

Det är svårt att inte ryckas med i berättelsen. Där finns en känsla av utsatthet, och en i bakgrunden molande misstanke att saker och ting kunnat gå riktigt illa. Men framför allt är det en utvecklingshistoria om att få ta plats, få plats och finna vem man är.

Fler tips av Kristian

 1. Utsuddade spår

  Av: Mishani, Dror Tipsat av: Kristian Priemel

  ”Vet ni varför det inte skrivs några detektivromaner på hebreiska?”

 2. En glänta i skogen

  Av: Larsmo, Ola Tipsat av: Kristian Priemel

  1945 tog andra världskriget slut. Men efterverkningarna dog inte ut.

 3. Var det bra så?

  Av: Andersson, Lena Tipsat av: Kristian Priemel

  ”Utan fria ord kan man inte tänka fria tankar.”

 4. Svenskar i krig 1945-2015

  Av: Gyllenhaal, Lars Tipsat av: Kristian Priemel

  Den 19 augusti 1809 i Sävar utanför Umeå stod det sista slaget på svensk mark. Officiellt har inte Sverige varit i krig sedan 1814 då Carl Johan Bernadotte tog (fick) Norge från danskarna.

 5. Förrädare

  Av: Scott, Manda Tipsat av: Kristian Priemel

  En äldre kvinna skjuts till döds. En effektiv fransk kommissarie får gå tillbaka till andra världskriget för att lösa mordet.

Visa fler sidor...

Taggar:

Tipsat av: Kristian Priemel den 27 september 2019