Inte som du

Hur skulle livet se ut om vi levde i ett matriarkat? Där ishockeykillarna släpar sin utrustning till och från träningen klockan sju på helgerna medan konståkningstjejerna inte bara får de bra träningstiderna utan också har egna skåp i sina lyxigt nyrenoverade omklädningsrum?

Som många bra ungdomsromaner är det här en berättelse med fokus på relationer. Hur svårt det är att våga vara den man vill vara, trots att allt man egentligen bryr sig om är vad andra tänker om en.

Ester, som är lagkapten i konståkningslaget och sjukt populär, längtar egentligen bort. Hon är trött på ytligheten i den lilla hålan där hon bor. Av en slump möter hon Vincent i ishallen där de båda bestämt sig för att träna lite extra och en gnistrande kemi uppstår. Vincent som är sjukt snygg, men som Ester tillsammans med sin kompis Amanda “råkat” sprida en nakenbild av några dagar tidigare, efter att Amanda utnyttjat honom på en fest.

Lek med kön 

Det finns många böcker om hur tjejer kallas för horor och nakenbilder sprids på nätet. Men med den extra tvisten som kommer av författarnas lek med kön ser man händelseförloppet i ett nytt ljus.

Det blir väldigt tydligt att killarna inte har samma möjligheter som tjejerna. Killarnas stora bekymmer inför festen är att ha lagom uppknäppta skjortor. Inte för mycket för då är man slampig och inte för lite, för då är man, ja, tillknäppt och tråkig.

Samtidigt har författarna bemödat sig om att fundera över hur samhället skulle se ut om just kvinnor hade makten i samhället. De hade kunnat ta den enkla vägen och bara beskrivit kvinnorna som män, men istället för att tjejerna spelar ishockey håller de på med synkro, en konståkningsgren. Ishockeyn hamnar i skymundan just eftersom killarna håller på med det. Det ger boken en extra dimension.

Här hittar du Malenes tipsarsida >>>

Fler boktips från Malene

 1. Bli hälsoklok

  Tips Av: Sandström, Lovisa Tipsat av: Malene Jensen

  Hur ska man egentligen göra för att må bra i livet och hitta den där berömda balansen? Den här boken handlar om några av de viktigaste komponenterna i våra liv, som rörelse, stress, kost och sömn. Och hur vi kan tänka och agera för att skapa en fungerande hälsosam vardag.

 2. Stark genom klimakteriet

  Tips Av: Björn, Monika Tipsat av: Malene Jensen

  Monika Björn är en välkänd profil i träningsvärlden. När hon kom in i klimakteriet hade hon svårt att hitta bra information och råd kring hur hon skulle hantera sina problem. Då valde hon att skriva en egen bok om klimakteriet.

 3. Inte som du

  Tips Av: Schreiber, Johanna Tipsat av: Malene Jensen

  Hur skulle livet se ut om vi levde i ett matriarkat? Där ishockeykillarna släpar sin utrustning till och från träningen klockan sju på helgerna medan konståkningstjejerna inte bara får de bra träningstiderna utan också har egna skåp i sina lyxigt nyrenoverade omklädningsrum?

 4. En ocean av kärlek

  Tips Av: Mafi, Tahereh Tipsat av: Malene Jensen

  Shirin är en tjej som kämpar varje dag för att göra mer än bara överleva. På ytan är det här bara ännu en berättelse om en high school-förälskelse. På djupet är det en spännande politisk roman om att vara ung idag.

 5. Ner

  Tips Av: Ek, David Tipsat av: Malene Jensen

  Äntligen en bok om viktnedgång som är enkel att förstå samtidigt som den är vetenskapligt underbyggd!

 6. Konsten att fejka arabiska

  Tips Av: Liman, Lina Tipsat av: Malene Jensen

  Trots att Lina Liman blir diagnostiserad med alla möjliga psykiska sjukdomar och upprepade gånger försöker att ta sitt liv dröjer det 32 år innan hon äntligen får veta att hon har autism. Missa inte Linas egen gripande och insiktsfulla berättelse om sin uppväxt.

 7. Du, bara

  Tips Av: Ahlund, Anna Tipsat av: Malene Jensen

  Den perfekta boken för dig som vill bli glad och få en varm känsla i kroppen!

 8. Mammaroll & snippkontroll

  Tips Av: Fernando, Mia Tipsat av: Malene Jensen

  Alldeles, alldeles underbart! Eller? En bok om första året efter förlossningen som är både faktaspäckad och underhållande.

 9. Sönderslagen

  Tips Av: Johansson, Emma Tipsat av: Malene Jensen

  En finstämd bladvändare som lämnar dig med en varm känsla i magen trots det sorgliga innehållet.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malene Jensen den 11 december 2019