Jan Svensson

Jan Svenssons pappas man har fått nytt jobb som polis i Luleå – i Luleå! Kan man verkligen bo där? Mysigt att läsa en bok med hög igenkänningsfaktor.

Eftersom Jans mamma jobbar mycket så passar det bäst att han och hans storasyster Klara flyttar med pappa och Niklas till Luleå. De får en helt ok lägenhet på Tunastigen. När sommarlovet är slut ska Jan börja femman i en helt ny stad, en helt ny skola, en helt ny klass. Det känns både jobbigt och spännande.

Jan (som absolut inte gillar att kallas Janne) är en alldeles vanlig snäll kille som gillar att spela fotboll och dataspel. I lägenheten intill bor klasskompisen Nicki med sin mamma. Nicki drömmer om att flytta tillbaka till London där hennes pappa fortfarande bor. Hon pratar ofta och gärna om hur kul det var att bo i London och hur coola och roliga saker hon gjorde där.

Perfekt som högläsning

I klassen går också den småtaskige Konrad. Jan känner att han måste vara på sin vakt när Konrad är i närheten och inte ge honom anledningar att retas, Konrad är nämligen ofta taskig mot de som visar sig svaga.  Nicki är livrädd att han ska få reda på hennes hemlighet – en hemlighet som känns skamlig och som svider och gör ont. Som tur är Jans rullstolsburne lärare Martin både klok och uppmärksam,  och ingriper innan saker och ting går överstyr.

Det här är i mitt tycke en riktigt bra mellanåldersbok om livet på mellanstadiet och vardagslivet som nyinflyttad och de tankar och känslor detta medför. Att Jans pappa är gift med en man är ingenting som uppmärksammas ”i onödan” eller som något märkvärdigt. Jans mamma ville ha barn, hon träffade Jans pappa som ställde upp – men de har aldrig varit ett par utan i stället delat på allt ansvar.

Boken borde fungera perfekt som högläsning (och egen läsning så klart) från årskurs fyra och uppåt. Det känns ganska befriande att slippa en massa jämmer och elände och att dessutom få läsa om en klok och trygg pedagog som sköter sitt jobb på ett utmärkt sätt.

Jan Svensson kan även lånas och läsas som e-bok. Den finns också inläst på Daisy för dig med läsnedsättning.

Fler tips från Agneta

 1. Sommaren med Ava

  Av: Lönnqvist, Anna Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Varför inte läsa en somrig feelgood med lite svärta?

 2. Ljusa nätter

  Av: Stoltz, Lina Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Den här mycket läsvärda lättlästa boken beskriver sommaren i Norrbotten perfekt - och det är vi inte bortskämda med precis!

 3. Jag heter Beata

  Av: Kieri, Katarina Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Vilken underbar liten pärla för 7 till 100-åringar! Rolig, sorglig, vardaglig och utspelar sig i Norrbotten – den har allt.

 4. Blindtunnel

  Av: Alsterdal, Tove Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Tove Alsterdals böcker är rena välgärningen för vår historielöshet – hon berättar det vi inte visste att vi ville veta.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 28 oktober 2015