Karantändagboken

En serietecknares försök att hålla i, hålla ut och hålla avstånd under 2020.

Elin Lucassi har i den här boken dokumenterat sin vardag under 42 veckor av pandemin.  Vi får följa henne från utbrottets start i mars 2020, när alla som kunde uppmanades att jobba hemifrån, fram till nyårsafton 2020. Hur det blir vardag i alla fall trots det stora som händer i världen. 

Vi får se författaren och hennes liv med man och två tonårsbarn. Hemmajobb och saknaden efter kramar och socialt umgänge när allt ställs in. Hur små saker, som att träffas utomhus och fika blir något stort. Men även svårt när man inte kan krama sin mamma.  

Rädsla för andra

I början fanns det mycket energi för saker som att rensa hemma, att städa, nya hobbys och att promenera. Men sen blev det svårt att sova. Misstänksamhet och nästan rädsla för andra människor när man måste ut på ärenden. Hela tiden små besvikelser när saker ställs in och ofta med kort varsel.

Det är jobbigt när andningshål försvinner och världen blir mindre. Ett exempel är när badhuset stängs och författaren inte längre kan gå och simma. Från nyhetens behag till depp. Kommer detta någonsin vara över. Speciellt ett citat har fastnat hos mig: “En deppig kan inte lyfta en deppig vilket gör det svårt att vara en god vän i en pandemi.” 

Från karantän till världens händelser

Insprängt mellan det som händer hos Elin Lucassi finns väldens händelser insprängda med allt från Trumps galenskaper, mordet på George Floyd och palmeutredningens slutgiltiga avslut. 

Elin Lucassi delar med sig av sitt år och påminner om saker som hände förra året. Men det är inte bara svart utan det finns även vanliga gråa vardagar och skratt som lättar upp 

Även om 2020 kan ses som ett skitår ser det förhoppningsvis ljusare ut framöver. 

Fler tips från Julia

 1. Sång till Polstjärnan

  Av: Aronson, Stina Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  “Polstjärnan brann på valvets mörkaste fläck. Av ljuset från stjärnorna och glansen från snön vävdes ett slags skimmer som hängde halvvägs uppe i rymden. Men även det var mer stillhet än ljus. Själva vinterkölden var stel och andlös.”

 2. Karantändagboken

  Av: Lucassi, Elin Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  En serietecknares försök att hålla i, hålla ut och hålla avstånd under 2020.

 3. In Five Years

  Av: Serle, Rebecca Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  A great love story with a twist

 4. Alltid hejdå

  Av: Thörn, Alma Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  Finstämd grafisk roman om känslor, förståelse och hur tufft det är med skilsmässa.

 5. Where the Crawdads Sing

  Av: Owens, Delia Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  A mysterious death, an abandoned child and the wild, beautiful and harsh marshland are some of the ingredients of this gripping novel.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Julia Åhl Kunto den 14 maj 2021