Karlstad zoologiska

Pappan var fascinerad av djur och hade hur många som helst, mamman älskade djur och hade därför inga alls

År 2009 kom krönikören Hanna Hellquists självbiografiska bok Karlstad zoologiska där hon beskriver en smått kaosartad uppväxt med sin djurgalne pappa Lars-Erik. Mamman finns i bakgrunden som den trygga klippan som aldrig rämnar.

Farmor, som kallar pappan för Lasse med en mjuk och lite sorgsen röst, berättar vid ett tillfälle för Hannas mamma när han stuckit från henne och Hanna - igen - att han som liten haft hjärnhinneinflammation och varit nära döden. Det hände något med hans hjärna när den var inflammerad. Hanna beskriver sin pappa som en riktig "Pippi-pappa", en som hittar på en massa roliga saker men som ändå inte går att lita på eftersom han snart försvinner igen.

Inte ens efter skilsmässan släpper Lars-Erik Hellquist sitt grepp om familjen. Trots att hans före detta fru träffar en ny man så är det efter exmakens pipa alla dansar - det blir liksom enklast så.

Det här är en bok med korta kapitel där Hanna på sitt oefterhärmliga sätt berättar den ena historien efter den andra, nästan uteslutande med pappan och något nytt djur i fokus. Boken är rolig, sorglig, dråplig, upprörande och väldigt kärleksfull. Hanna blir en överlevare när hon är med pappa, hos mamma kan hon koppla av och bara vara Hanna.

Läs mer om Hanna Hellquists pappa här >>>

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 23 januari 2017