Kautokeino, en blodig kniv

Utvald bok i bibliotekens läsäventyr Norrbotten läser 2015. Författaren fick Svenska deckarakademins debutantpris 2012, och det är en välförtjänt utmärkelse. Det är ingen förenklad kriminalhistoria som utspelar sig i den norska finnmarkens nejder.

Pusslet finns där, men också de osynliga sociala band som styr berättelsen mellan egennytta, släktens nytta och hur samhällets institutioner genomsyras och påverkas av de inblandade personernas handlingar.

Juristen Anna Magnussons kusin är anklagad för våldtäkt. Hennes mormor ringer och ber henne att komma för att hjälpa till med hans försvar. Hon åker iväg från södra Sverige och ett otillfredsställande parförhållande, och kommer till den ort i norra Norge hon bara besökt under somrarna med sin mamma som flyttat därifrån i unga år - från sin samesläkt och sina renar – Kautokeino.

Mordförsök

Ju mer Anna Magnusson får veta om sin egen släkt och enskilda personer, desto närmare kommer hon också sanningen om varför mamman flyttade från Kautokeino. Mammans förflutna uppdagas, och på vilket sätt den påverkar nutiden kommer fram. Anna Magnusson väljer att inte agera som sin familjs försvarsadvokat, utan försöker ta reda på vad som faktiskt har hänt och agera utifrån det. Men naturligtvis är det inte så enkelt som det låter, för sanning, rätt och rättvisa är inga absoluta begrepp. Det beror på vem som ser, tolkar och återberättar vad som hänt, vilka känslor och lojaliteter som råder. Historien skruvas upp ett snäpp när folk börjar dö, och hon själv råkar ut för mordförsök.

Kautokeino, en blodig kniv blev 2015 års Norrbotten läser-bok eftersom den är spännande, utspelar sig i Sápmi och den borde också tilltala personer som inte läser så mycket, med inriktning på manliga läsare. Barn som ser sina föräldrar läsa i hemmet, som har böcker hemma får förebilder. Många sociala undersökningar har gjorts och de berättar att läsande hem, skapar läsande barn, som fortsätter att läsa i vuxen ålder och blir därmed förebilder för sina barn.

Tanken med Norrbotten läser är att skapa en delad läsupplevelse i och med att många läser samma bok. Och till hösten 2015 är det tänkt att det ska finnas möjlighet att träffa författaren Lars Petterson själv på ett kommunbibliotek nära dig. Så passa på och läs: Kautokeino, en blodig kniv.

Den finns som e-bok och e-ljudbok, uppläsare: Lars T. Johansson. För dig med läsnedsättning finns den som talbok Daisy.

 

Fler tips från Kristian

 1. Förrädare

  Av: Scott, Manda Tipsat av: Kristian Priemel

  En äldre kvinna skjuts till döds. En effektiv fransk kommissarie får gå tillbaka till andra världskriget för att lösa mordet.

 2. Nils Edén: Demokratins statsminister

  Av: Oredsson, Sverker Tipsat av: Kristian Priemel

  2021 är det hundra år sedan det första allmänna valet till den svenska riksdagens andra kammare där män och kvinnor hade lika rösträtt.

 3. Utopia

  Av: More, Thomas Tipsat av: Kristian Priemel

  Klassikern från 1515 om en plats som inte finns - Utopia. Ett ord som används för att beskriva ett idealsamhälle.

 4. En till dig, två till mig

  Av: Mühle, Jörg Tipsat av: Kristian Priemel

  Denna lilla enaktade bilderbok är en pärla i bildspråk och innehåll!

 5. Ambulansflygaren

  Av: Öberg, Cristina Tipsat av: Kristian Priemel

  ”De visar när världen omkring står i brand att flyget trots allt är till nytta ibland.”

Visa fler sidor...