Koll på AI

Har du hört talas om artificiell intelligens? Du tycker att det låter coolt, men vet inte riktigt vad det är? Då ska du läsa Koll på AI, en lättläst bok för lite äldre barn och ungdomar!

Vad är AI?

Har du hört talas om Sophia?

Roboten alltså, som har eget medborgarskap och konton på Facebook, Twitter och Instagram. Hon blev snabbt världsstjärna när hon aktiverades 2015, och har sedan dess blivit intervjuad inför publik av programledare och journalister. Sophia tecknar porträtt och släppte precis sin första singel. Hon är en AI, en artificiell intelligens.

Men AI är så mycket mer än bara människolika robotar! Det finns överallt runt omkring oss: i våra smartphones, automatiska dammsugare, gräsklippare och självkörande bilar.

Utopi ...

Utvecklingen av AI går i rasande takt. Kanske kommer du en dag att bli behandlad av en AI-läkare, som den holografiske doktorn i Star Trek Voyager. Redan nu kan du ta en fika tillsammans med Azuma, en konstgjord Tummelisa som håller dig sällskap på skrivbordet!

... Eller fresh hell?

Geniet Stephen Hawking varnade dock för att AI kommer att bli mänsklighetens undergång. Vad händer om datorerna börjar skapa system som människorna inte förstår och kommer fram till att biologiska varelser är överflödiga? Koll på AI problematiserar på ett nyanserat sätt såväl möjligheter som faror.

Mer om robotar

 1. Fakta om robotar

  Av: Mosegaard Amdisen, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Maskinteknik
  Finns som: E-bok
 2. AI

  Undertitel: allt om artificiell intelligens
  Av: Potter, William
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Artificiell intelligens
  Finns som: Bok
 3. Detroit

  Undertitel: become human
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: PlayStation 4 -spel

Titta in på Annikas tipsarsida

 1. Annika: dataspel och gaming

  Annika tipsar helst om böcker om dataspel och gaming. Exempelvis guideböcker för olika spel, faktaböcker om e-sport, serier baserade på spel, skönlitteratur med anknytning till spel, creepypasta och science fiction om till exempel virtual reality.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Annika Riekkola den 21 april 2021