Trilogin Korpringarna

Episk fantasy handlar lika mycket om världar och världsbygge som det handlar om huvudpersonens kamp mot det onda. Det gör Siri Petersens trilogi Korpringarna till ett väldigt skickligt förförelseförsök av fantasyläsaren. Tre böcker, tre världar. Det är bara att luta sig tillbaka och frossa.

Den norska fantasysuccéen Korpringarna består av böckerna Odinsbarn, Röta och Kraften. Den tredje och avslutande delen kom ut 2016, så jag är försenad till festen när jag plockar upp trilogin igen närmare två år tidigare (senare?). Mina förväntningar är inte något vidare. Jag läste den första och började på andra boken för nästan ett år sedan. Det var trevligt att läsa fantastik med nordiskt tema för en gångs skull, men i övrigt var jag inte fruktansvärt imponerad.

 

Ymslanden – världen i Odinsbarn -  är en magisk, vagt medeltida plats där alla har svans och i forna tiders glansdagar kunde man bruka den magiska energin mycket bättre. Religion är typ-Kristendom, fast med lite annan symbolik, och vår huvudperson är unik i det att hon är svanslös. Jag var road hela boken igenom men inte jätteförtrollad, vilket inte är så underligt eftersom jag har läst just denna bok i ett par annorlunda tappningar många, många gånger tidigare. Det är ett klassiskt bete och jag är en för bortskämd gädda.

 

Men nu vänder det - snabbt

 

Sen läste jag såklart Röta, den andra boken, och saker började bli… annorlunda.

 

Om Odinsbarn är klassisk fantasy i ett nötskal så hoppar Röta med liv och lust rakt in i en modern (vampyr?) urban fantasy. Det är nutiden, helt plötsligt, för vår huvudkaraktär har ”rest mellan stenarna” – det vill säga passerat in i en annan värld. Jag får lite whiplash och lägger ifrån mig boken, det känns på något sätt som att jag har blivit lurad. Men sen plockar jag upp den igen och kan inte lägga ifrån mig den. Det går fort. Vi blir introducerade till Odinsbarns fiender de blinda, vilka visar sig vara mer än just fiender.

 

Och på den vägen är det. Korpringarna presenterar tre olika världar – episk fantasy, urban (modern) fantasy och slutligen någon slags gotisk skräck-fantasy – på ett väldigt skickligt, sammanvävt vis. Jag är inte jätteförtjust i karaktärerna i Korpringarna, men det gör ingenting. För jag är desto mer förälskad i världsbygget.

 

Petersen lyckas. Hon håvar in mig långsamt till dess att jag är alldeles hänryckt, och i slutstriden i Kraften blir jag inte alls obekväm av det rätt cheesy budskapet (MAGI ÄR EMPATI, spoiler) utan tycker bara det är finstämt och vackert. Serien lämpar sig kanske bäst för tonåringar, men nu råkar jag ju vara nästan-vuxen och det gick bra ändå.

 

Vill du läsa en vacker trilogi med älvar, berg, svärd intressanta världar och kulturkrockar? Läs Korpringarna.

Daisy?

Del 2 och 3

 1. Röta

  Av: Pettersen, Siri
  Språk:
  Svenska
  Finns som: E-bok
 2. Kraften

  Av: Pettersen, Siri
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Finns som: E-bok

Liknande tips

 1. Razorland-trilogin: Enklav, Utpost och Hord

  Av: Aguirre, Ann Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Efter en katastrof har stora delar av jordens befolkning tagit sin tillflykt under jord och lever i mindre enklaver. Människorna framlever sitt liv kort men intensivt.

 2. Rött uppror

  Av: Brown, Pierce Tipsat av: Kristian Priemel

  Från samhällets botten till dess topp för att med våld söndra hierarkin. Vad påminner det om?

 3. Dödens märken

  Av: Roth, Veronica Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Äntligen en ny bok av författaren till Divergent!

 4. Samvetsmakaren

  Av: Johansson, KG Tipsat av: Kristian Priemel

  En science fiction-roman av en Pitebo! Året svenska sience fiction-roman i Sverige 2014.

 5. Guldgrävaren

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Äventyrsbok för ungdomar med steampunk-inslag. Rejält med fart och fläkt och inte en lugn stund för huvudpersonerna.

Visa fler sidor...

Taggar:

Tipsat av: Erika Hoff Holmgren den 30 maj 2018