Kvinnan som läste på metron

En småtrevlig bok om människor och vikten av att läsa. En bok att läsa sakta och njuta av. En bok som väcker eftertanke.

Juliette arbetar på ett fastighetsmäklarkontor. Det är inte det mest stimulerande jobbet men efter färdig utbildning hamnade hon bara där.

Varje morgon tar hon metron. Hon har alltid med sig en bok men har på senare tid börjat roa sig med att titta på medresenärerna och fundera över vad de läser.

Där finns kvinnan som alltid läser i en kokbok om italiensk matlagning. En äldre man bläddrar i en bok om insekter. Och så finns den yngre kvinnan som läser kärleksromaner och alltid börjar gråta kring sidan 247.

Att bli boksmugglare

En dag bestämmer sig Juliette för att bryta sina inrutade vanor. Hon stiger av metron flera stationer tidigare och ska ta en promenad och se något annat. Rätt vad det är passerar hon en port där dörren blivit uppställd med hjälp av en bok. Nyfiken går hon fram för att kika på den.

Då kommer en liten flicka hoppandes. Det är Zaïde som berättar att hon bor där. Böckerna som hennes pappa använder till att ställa upp porten med då hon inte når handtaget är feltryck.

Nu öppnar sig en ny värld för Juliette. Hon följer med Zaïde in och träffar fadern Soliman som övertalar henne att bli en av hans boksmugglare. Att vara boksmugglare innebär inte att bara lämna fram böcker berättar Soliman, utan man ska följa efter personen och sätta sig in i vad det är för person och vad personen kan behöva för bok. Det är en riktig utmaning som Juliette kastar sig in i.

Här är Annelills tipsarsida >>>

Fler tips från Annelill

 1. Uppstigandet

  Av: Bao, Karen Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Det var med tvekan jag öppnade Karen Baos debutbok Uppstigandet. På dess baksida dras paralleller till både Legend- och Divergent-serierna och jag undrade om den verkligen skulle kunna leva upp till att jämföras med dessa. Det gjorde den!

 2. Halvblod

  Av: Johansson, Sofie Trinh Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Ny vampyrbokstrilogi gör entré! Man skulle kunna tro att det är svårt att förnya genren men Sofie Trinh Johansson lyckas verkligen med konststycket att tillföra något nytt. Boken passar bättre till vuxna läsare, det är en stundtals både mörk och våldsam handling.

 3. En liten värld

  Av: Hellberg, Åsa Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Elsa är en sjuttioårig änka som bestämt sig för att hon vill ut och se världen. Ensam törs hon inte åka. Därför bestämmer hon sig för att följa efter den tredje personen som stiger på Arlanda express. Pass och olika valutor har hon redan ordnat med.

 4. Mat och kärlek i Minnesota

  Av: Stradal, J Ryan Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Småtrevlig bok som kan värma både matintresserade och andra.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin den 27 november 2019