Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs

Ladda upp med en kopp te eller kaffe, kryp upp i soffhörnet och njut av Annies underhållande försök att skapa sig en ny tillvaro i Norrbottens glesbygd på ett ärvt förfallet hotell.

Annie kastar sig handlöst in i projektet. Hon lämnar man och hus i Uppsala för att få komma bort ett tag.

Det har varit lite ansträngt mellan henne och Peter ett tag. Så nästan lite på trots åker hon upp till Storbygdsele för att ”läsa, skriva, renovera”, som hon säger till Peter när han undrar vad hon ska upp dit och göra. Han tycker att hon ska sälja skiten så fort som möjligt.

Vilsen huskey värmer

Det är smällkallt när Annie anländer. Huset är nedslitet och mycket behöver fixas. Första natten förbarmar sig Annie över en vilsen huskey som dyker upp vid huset och släpper in hunden från kylan. Grannen mittemot, Åke, visar sig vara en klippa. Han var god vän med faster Maggan som ägde hotellet. Så plötsligt dyker Marie-Louise upp en dag och vill hyra ett rum, fastän renoveringen precis bara börjat.

Diffusa minnen

Annie känner sig till en början bortkommen i byn. Hon grubblar på sitt äktenskap med Peter. Tvivlar på sitt impulsiva beslut att rusta upp hotellet. Fastän Annie är född och uppväxt i byn kommer hon liksom inte ihåg så mycket från förr. Diffusa glimtar från barndomen dyker upp, men ger inget sammanhang.

För varje dag som går känner sig Annie mer och mer hemma. Människorna runt henne blir som en familj. Barndomsminnena blir starkare, hemligheter från det förflutna avslöjas.

Boken finns att låna som e-ljudbok och som talbok. Läs mer om vem som får låna talböcker.

Lyssna på boken

Fler tips från Hilkka

 1. Till dess din vrede upphör

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Hilkka Horsma

  En isande, sanslöst ruggig inledning berättad ur den mördade Wilmas eget perspektiv inleder den här otroligt spännande deckaren! Jag blir lika fängslad nu när jag läser om boken som jag blev när jag läste den som ny för sex år sedan.

 2. Reportage skogsliv

  Av: Kuhla, Solveig Tipsat av: Hilkka Horsma

  Finns det något ljuvligare än att hitta en helt orörd myr som lyser guldgul av stora mogna hjortron? För mig är det ren och skär lycka. Det tycker också Solveig Kuhla, författare till den här lilla, anspråkslösa och mysiga boken.

 3. I tunga vintrars mage

  Av: Lundgren, Andrea Tipsat av: Hilkka Horsma

  Jag måste erkänna – jag var skeptisk till den här boken från början. Tänkte att den nog är lite tråkig. En dyster barndomsskildring där det inte händer något. Men jag blev golvad direkt!

 4. Vargavinter

  Av: Barr, Nevada Tipsat av: Hilkka Horsma

  Spänning och humor i en iskall, vintrig miljö fylld av vargar och älgar visar sig vara en lyckad kombination!

 5. Löparens hjärta

  Av: Torgeby, Markus Tipsat av: Hilkka Horsma

  Vilka fantastiskt fascinerande människor det finns! Jag blev helt tagen av Markus Torgebys berättelse! Om hans längtan efter att leva ett enkelt liv, utan konsumtionshets och stress. Att få fokusera helt på att träna löpning. Att vara här och nu, i stunden.

Visa fler sidor...