Låt mig ta din hand

Varför lämnar en kvinna man och barn för att kämpa med revolutionärer i Latinamerika? Och vad har det för samband med en kvinna som faller från en balkong många år senare?

1978 riktade världen aningslöst blickarna mot fotbolls-VM i Argentina. Matcherna spelades i ett land där folk hela tiden "försvann" i den militärdiktatur som leddes av president Jorge Videla."Försvinnandena" innebar i regel först tortyr och därefter summariska och grymma avrättningar. Kanske minns vi också nyheterna om "de galna mödrarna", kvinnor som ville ha svar på vad som hänt med deras anhöriga.
 
År 2014 faller en kvinna från en balkong i Jakobsberg. Polisen avskriver det snabbt som självmord, men kvinnans far, en missbrukande och förvirrad gamling som tror att Palme fortfarande lever har sett något som ingen först vill tro på. Även hennes syster börjar upptäcka detaljer som pekar åt ett annat håll – men vilket?
 
37 år tidigare har en svensk kvinna huvudstupa lämnat familj och barn för att följa en rebell på flykt tillbaka till Argentina. Fylld av tidens revolutionära drömmar vill hon kämpa för frihet i Latinamerika. Det blir förstås en gåta för omgivningen - hur kunde hon? Och ett trauma för hennes två små döttrar som sedan växer upp i en fosterfamilj.
 
Mellan dessa två händelser utspelar sig detta drama om en kontinent i uppror där konvulsionerna når även till Sverige och där såren ännu inte är läkta. Ett drama om trasiga familjerelationer, om svek och kanske – till slut – någon sorts rättvisa.
 
Grundlig research, ett angeläget ämne, nerv, dramatik och intensiv spänning utan långsökta våldseffekter brukar vara kännetecknen på en bok av Tove Alsterdal. Låt mig ta din hand är inget undantag.
 
Lind & Co, 2014.