Marken

Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

Redan omslaget till boken signalerar om innehållet. Titeln, ett ord och författarens namn, inget mer. En varm röd färg omsluter boken. Kort och kärvt, men med värme.

Jag tycker om mångfalden och variationen som David Väyrynen skapar när han använder många olika slags texter i boken. Det är verser, sånger, nekrologer, brev, dokument, samtal, insändare, listor med mera. På olika sätt speglar texterna den mentalitet som många säkert känner igen sig i. Om inte annat ett slags ideal att sträva efter. Att vara arbetssam, göra rätt för sig, hjälpa till där det behövs, vara ödmjuk, uppskatta det enkla i tillvaron, inte krångla till saker, inget svammel.

Värdefullt liv

Marken kan säkert tilltala många läsare, det finns något för alla. Mycket i texterna känns välbekant. Miljöer vi känner igen. Tankar vi alla tänkt någon gång. Åsikter vi delat med grannen. Det är lekfullt skrivet med en hel del humor men framförallt en genuin önskan om att se hur värdefullt det liv vi lever, långt från storstadens hets och ytlighet, faktiskt är.

För mig är verserna, dikterna, de texter som berör mig mest. Som till exempel i Om det som gör att vi aldrig behöver frysa på rikt. En väldigt jordnära och fin text om hur magnifikt ett bastubad i all enkelhet kan vara.

David Väyrynen, från Hakkas i Gällivare, är ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Han är diversearbetare och kommunpolitiker i Gällivare kommun. Marken är hans debut.

Radioinslag om Malmberget

Den 19 juli 2017 sände P1 Kultur ett inslag om Malmberget. Förutom David Väyrynen medverkar Miriam Vikman och Johan Airijoki.

Lyssna på reportaget Malmberget töms - kulturen flyttar in >>>

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Hilkka Horsma den 15 augusti 2017