Med kungen som verktyg

Tänk dig att du ska handla mat. Utanför butiken står ett antal bösskramlare. Mellan Röda Korset och Rädda Barnen finns ett minst sagt udda inslag: Bidra till en JAS Gripen: Bygg fler jaktplan för fosterlandets försvar! För drygt 100 år sedan var det en realitet.

En av 1900-talets mest lyckade insamlingar i Sverige handlade om att Sverige måste bygga pansarbåtar av F-typ. Axel Odelberg har tidigare gett ut två böcker om Sven Hedin, och detta är en tredje. Huvudämnet är dock den stora försvarstriden innan första världskriget, vilket kan sägas vara början till slutet för monarkins inflytande i det politiska Sverige. Det var en brytningstid på mer än ett sätt.

Europas stormakter stod beredda att slita av varandra huvudet. I Sverige, liksom i Europa i övrigt, fanns det de som kämpade ursinnigt för allmän rösträtt och de som ville ta över staten med våld. De konservativa såg med fasa på dessa strömningar. Men ville inte heller ha en oregerlig kung.

Det var en tid då kungen var statschef och kunde säga ”min armé” och därmed anse sig vara militärmaktens egentlige överbefälhavare. Sven Hedin, som privatperson, spelade en mycket stor roll i detta. Inte minst som talskrivaren till kung Gustav V så kallade borggårdstal 1914. Då samlades bönder från hela Sverige vid slottet för att stödja kung Gustav V:s krav på förlängd värnpliktstid och ett utbyggt försvar utrustad med den tidens främsta symbol för en slagkraftig krigsmakt: Pansarbåten. Talet ledde till en regerings avgång.

De historiska händelserna placeras i tidsordning och skildrar en sorts patriotism som kanske känns lite främmande idag.

Finns även att läsa som e-bok.

Norstedts, 2014.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristian Priemel den 29 augusti 2016