Min man David

Visst kan man bli himlastormande kär på gamla dar, få hjärtklappning och vara lika passionerad som den som är ung. Men efter ett tag, något år eller så, blir kärleken som husmanskost – god och närande men inte så mycket att hetsa upp sig för.

Gerda Antti har en förmåga att uttrycka sig målande och drastiskt, ofta också vasst och kritiskt om företeelser i samhället.

Min man David handlar om Marit som vid 54 års ålder gifter sig med den något äldre storbonden David. De lever ett bra liv tillsammans. Marit arbetar som sjuksköterska och älskar sitt jobb. Hon har inga egna barn. David däremot har barn från sitt tidigare äktenskap. Sonen Peje bor med sin familj på släktgården, nära grannar till Marit och David.

När David råkar ut för en allvarlig olycka som gör att han blir beroende av hjälp för att klara vardagliga göromål känner sig Marit tvungen att säga upp sig från sitt jobb för att finnas till hands och stötta och hjälpa. Men Marit planerar att starta upp ett eget företag, sen när David blivit bättre. Nog förväntade sig Marit en del motstånd från familjen när hon berättade om sina planer men att de skulle motarbeta henne så blir en stor besvikelse.

Det är en intressant historia, berättad ur Marits perspektiv. Om vanliga, enkla människor och om hur maktbalanser i relationer så lätt kan förskjutas och förändras. Berättelsen är fylld av Marits alla tankar kring stort och smått, kloka och humoristiska åsikter om allt från kvinnliga särdrag som tycka-synd-om-gener till orsaker till utbrändhet. Ibland kan jag tycka att det är lite för mycket av dessa visdomsord, berättelsen tappar lite fart och fokus. Men jag förstår nu efter att ha läst min första bok av Gerda Antti varför hon är så efterfrågad och omtyckt av sina läsare. Jag kan bara hålla med!

Gerda Antti är född och uppvuxen i Övertorneå, men bor numera utanför Kisa i Östergötland.

Albert Bonniers förlag, 2008

Boken finns också att låna som ljudbok på cd, inläst av författarens själv, att läsa som e-bok och med extra stor stil.  .

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Kerstin Andersson. Läs mer om läsnedsättning >>> 
 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Hilkka Horsma den 1 april 2016