Modig (Brave)

Det är en underbart vacker och välgjord film som Pixar har producerat. Bilderna vi möts av är väldigt väldigt vackra och jag har nog aldrig sett en så stark och välgjord tecknad kvinnlig figur som Merida.

Vi befinner oss i det skottska höglandet, i en vild och storslagen natur. Passande nog är huvudpersonen, Merida, lika vild som naturen hon lever i.

Till sin mors, drottningens, förtvivlan är Merida ingen lugn och vän prinsessa. Från tidig ålder har Merida tränat bågskytte och ridning, och nu16 år gammal och enligt mamman redo att giftas bort, är Merida en vild och självständig ung dam.

Men som prinsessa har hon plikter mot sin familj och sitt folk, de tre närliggande klanerna har anlänt för att tävla om prinsessans hand i giftermål. De förstfödda till klanerna s ledare ska tävla i bågskytte om vem som ska få Merida som hustru. I en snilleblixt inser Merida att hon själv kan tävla, hon är ju förstfödd till en av klanernas ledare! Lätt som en plätt, och till sin mors förtvivlan, går Merida ut och inför alla klanerna vinner hon tävlingen.

En häxa?

Med mammans upprörda ord ringande i öronen flyr Merida ut i natten. Ledd av en grupp irrbloss hamnar Merida hos en gammal träsniderska, eller är det en häxa? Merida återvänder till slottet med en kaka som ska förändra hennes mamma så att Merida ska slippa gifta sig. Nog förändras Meridas mamma alltid, till en björn! Tillsammans tar de sig ut ur slottet, hjälpta av Meridas små och busiga tvillingbröder, och söker upp häxan igen. Om de inte kan bryta förtrollningen genom att ”laga de band som brutits” innan solen går upp för andra

Filmen har en hel del bifigurer som drar sitt strå till att göra detta till en av de bästa tecknade filmerna på ett bra tag. Nog kan de mindre barnen ha roligt och mysrysa av fasa när de ser filmen, men den vuxna publiken kan med säkerhet uppskatta filmen för Meridas utveckling och relation till mamman, och läxan att vi alla är ansvariga inför någon. Pixar har gjort en film som kan gå hem hos alla åldrar!

 1. En enkel till Antibes

  Tipsat av: Magnus Svartvall

  Även om filmen behandlar svåra ämnen som otrohet, rädslan för att vara oälskad av sina barn och våld i nära relationer så är den ändå en riktig ”Feel Good”-film vars främsta mål är att underhålla.

 2. Modig (Brave)

  Tipsat av: Emma Sundström

  Det är en underbart vacker och välgjord film som Pixar har producerat. Bilderna vi möts av är väldigt väldigt vackra och jag har nog aldrig sett en så stark och välgjord tecknad kvinnlig figur som Merida.

 3. Dumma mej 2

  Tipsat av: Emma Sundström

  Det är inte alltid som uppföljaren mäter sig med del 1, men när det gäller Dumma mej 2 så är det inga problem

 4. Fem trappor upp

  Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Det här är en riktigt trevlig film med hög mysfaktor om ett äldre par som inte längre riktigt tycker sig orka med de fem trappor upp utan hiss som de bor på, i en New York-lägenhet (som jag för övrigt inte skulle tveka en sekund att flytta in i).

 5. Bland män och får

  Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  En stillsam, stark film med fantastisk miljö. Jag har bara två ord att säga: se den!

 6. Beauty and the beast

  Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Ta chansen att få tillbringa ett par timmar med en helt magisk film.

 7. Nordkalotten 365

  Tipsat av: Hilkka Horsma

  Det här är den ultimata naturserien att titta på för den som är intresserad av naturprogram! Extra roligt är att allt sker i miljöer nära oss här i Norrbotten.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Emma Sundström den 10 oktober 2014