Närmare naturen

Jag mår bra ute i naturen. I skogen, vid sjön, på toppen av berget. Stressen rinner av mig, jag känner mig stärkt och får mer energi, balans. Att sätta ord på det välbefinnande som all slags natur kan ge känns ibland väldigt flummigt och på något sätt ovetenskapligt, oseriöst. I Närmare naturen får jag konkreta, vetenskapliga beskrivningar på varför jag känner som jag gör därute.

Visst rapporteras det då och då om hur viktigt det är att vistas i naturen, hur läkande det kan vara, vilket välmående det ger. Men är det ett allmänt känt faktum, en självklarhet? Tas det hänsyn till naturen? Värnar beslutsfattare och makthavare om att bevara och skydda områden som finns nära där vi bor? Tveksamt.

Boken beskriver vad som händer i kroppen när vi vistas i naturen. Hur stressen minskas, blodtrycket går ner, koncentrationsförmågan ökar. Det finns mängder av studier och vetenskapliga undersökningar från hela världen som visar detta. Idag finns ingen tvekan bland forskarna över värdet av naturkontakt.

Lättläst vetenskap

Det här är en lättläst bok trots att det handlar om vetenskap. Olika kapitel avhandlar olika naturtyper som skog, vatten, himmel och vidder. Lika viktigt som orörda naturlandskap är natur i stadsmiljö, parker, träd och grönområden. Även små ytor av växtlighet kan skapa oaser av trivsel, rekreation och återhämtning. Studier visar också att den som bor nära natur går ut oftare.

Höj statusen

All den här kunskapen som finns om vikten av naturen borde resultera i fler grönområden i staden, plantering av träd och buskar i bostadsområden. Färre avverkningar av gammal skog, stopp på alla giftiga bekämpningsmedel, slut på all nedskräpning, bättre återvinning av resurser. Höjer vi statusen på naturen och ger den dess rättmätiga värde för vår hela existens så borde vi väl vara mera rädd om den?

Närmare naturen hjälper till att medvetandegöra betydelsen av natur. Den ger argument till oss alla som vill bo nära träd, blommor och djur för att må bra och trivas.

Fler naturtips från Hilkka

  1. Muttos = Muddus nationalpark

    Av: Engelmark, Ola Tipsat av: Hilkka Horsma

    Jag blir glad ända in i själen när jag läser en bok som Muttos. Så mycket kunskap och erfarenheter om naturen som berättas och lyfts fram på ett ödmjukt och intressant sätt.

  2. Skogen

    Av: Wohlleben, Peter Tipsat av: Hilkka Horsma

    Jag får verkligen lust att ge mig ut på upptäcktsfärd, både här i närområdet Gällivare och längre bort på helt okända marker.

Visa fler sidor...

Besök Hilkkas tipsarsida