Rotvälta

”Nu har det hänt igen. Polisen har släppt ut en sexdåre. Han har våldtagit och mördat och nu går han fritt omkring igen”. Rykten färdas fort och som dömd brottsling är det svårt att bli kvitt sitt förflutna, särskilt när man bor i glesbygden. Tove Alsterdal har återigen skrivit en roman som håller mig fången från första till sista ordet.

Tove Alsterdals nya spänningsroman Rotvälta utspelar sig i ångermanländska Ådalen. För första gången har författarinnan, som tidigare bara gett ut fristående berättelser, påbörjat en serie.  I Rotvälta som är första delen får vi bland annat lära känna polisen Eira Sjödin. Eira har nyligen flyttat tillbaka till barndomsorten Kramfors, där hon utöver polisarbetet även ska ta hand om sin dementa mamma.

Fördriven som fjortonåring

Berättelsen börjar med att trettiosjuårige Olof Hagström kommer körande i den Pontiac han varit och köpt i Harads. För att göra sin chef nöjd ska han på snabbast möjliga sätt leverera bilen till Stockholm. Planerna går dock i stöpet när han bestämmer sig för att svänga av från E4:an och ta en titt på sitt barndomshem i Kungsgården. Härifrån fördrevs han endast fjorton år gammal efter att ha erkänt mordet på Lina Stavred, flickan som sedan sommaren 1996 varit spårlöst försvunnen. Den platsbundna tragiken fortsätter med att Olof nu finner sin far Sven mördad i duschen.

Härifrån tar intrigen fart. Polisen påbörjar sin utredning. Detta nya fall har troligtvis samband med det gamla. I bygden anses Olof vara ett monster, och hatet mot honom blossar upp på nytt. Ganska snart står det dock klart att han vid tidpunkten för faderns frånfälle befunnit sig på ett helt annat ställe.

Gräver i det förgångna

Så vem mördade Sven Hagström och av vilken anledning? Eira får av en händelse reda på att den döde Sven tagit del av uppseendeväckande skvaller rörande den närmaste grannens förflutna och därefter kontaktat biblioteket i jakt på norrbottniska tidningsartiklar från 1980-talet. Bevarandet av en hemlighet kan mycket väl vara orsaken till att gubben behövde tystas.

När Eira börjar gräva i det förgångna blir hon mer och mer säker på att den timide Olof Hagström är oskyldigt till det brott han erkänt. Det är inte första gången rättsväsendet efter många långa förhör och vallningar lyckas lägga orden i munnen på misstänkta.

Glesbygdens stillsamma skönhet

Språket, miljö och karaktärsbeskrivningarna, intrigen. Tove Alsterdals berättelser är något extra. Hennes tidigare böcker har ofta varit uppbyggda runt historiska händelser eller samhällsfrågor. I Rotvälta väver hon sparsamt ihop Ådalens industrihistoria med glesbygdens stillsamma skönhet. Frågor som näthat, våld mot kvinnor, och hur barn behandlas i rättsprocesser får dock också ta plats. Att man kan ana referenser till brott begångna i verkligheten gör det hela extra intressant.

Förväntansfull ser jag nu fram emot uppföljaren som heter Slukhål och är planerad till nästa höst.

Läs om Tove Alsterdal på Norrbottensförfattare >>>

Fler tips från Solveig

 1. Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter

  Av: Lerin, Lars Tipsat av: Solveig Nordmark

  Ska du hälsa på Elsa i Skräddartorp kanske du liksom Lars Lerin en finvädersdag i början av juni följer stigen genom skogen. När fåglarna sjunger och alla insekter svirrar och surrar och ”när du minst anar det glesnar skogen och ljuset börjar klippa i gransuset”. Råkar du sedan sparka till en tomburk med fransig etikett och läser: Mjau! så råder det ingen tvekan om att du är framme vid Skräddartorp.

 2. Sockerormen

  Av: Smirnoff, Karin Tipsat av: Solveig Nordmark

  “Jag vet inget om kärlek säger jag. Jag förstår inte ens ordet. När den kommer vet du säger Leide. Kärlek kommer i många skepnader. Om du låter mig vara din lärare ska jag lära dig allt jag kan. Men då måste du lita på mig till hundra procent. Han börjar bli tjatig. Nu skulle jag kunna vila säger jag.".

 3. Bränn alla mina brev

  Av: Schulman, Alex Tipsat av: Solveig Nordmark

  ”Några dagar under den heta försommaren 1932 uppstår en förbjuden kärlek. Insatserna är höga, passionen är på liv och död. Den inleds med ett försiktigt samtal en sen kväll på Sigtunastiftelsen och slutar i ett mordförsök två veckor senare.”.

 4. Rotvälta

  Av: Alsterdal, Tove Tipsat av: Solveig Nordmark

  ”Nu har det hänt igen. Polisen har släppt ut en sexdåre. Han har våldtagit och mördat och nu går han fritt omkring igen”. Rykten färdas fort och som dömd brottsling är det svårt att bli kvitt sitt förflutna, särskilt när man bor i glesbygden. Tove Alsterdal har återigen skrivit en roman som håller mig fången från första till sista ordet.

 5. Vänligheten

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Solveig Nordmark

  Författaren John Ajvide Lindqvist kallas “Sveriges obestridlige skräckmästare”. Även hans nya roman Vänligheten innehåller vissa hemskheter, men övervägande är vänskap och kärlek. Sammantaget är Vänligheten en fantastisk skildring av nutidssamhället som alla kan känna igen sig i och ingen bör missa.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solveig Nordmark den 17 november 2020