Se upp! Sigge sik

Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

Boken är en spännande blandning mellan fakta och fantasi. Den är dessutom fint illustrerad med färgbilder på varje sida som åskådliggör äventyret. På sin väg mot Kukkolaforsen möter Sigge sik många av älvens invånare såsom laxar, mörtar, sillar och hoppkräftor. Små återkommande faktarutor berättar om invånarna och den omgivande naturen och på detta sätt vävs fakta naturligt in i berättelsen. 

Hundratals syskon

Sigge sik föds högt upp i Torne älv. Han har hundra bröder och systrar och mamma sik tycker att allihop är finast i hela världen. De har alla fått namnet Sigge. Sigge älskar att hoppa omkring i alla forsar som han kan hitta. Mamma säger till honom att han måste vara försiktig när han hoppar i vattnet och om han någon gång kommer till Kukkolaforsen måste han se upp.

Sigge sik beslutar sig för att simma i väg till Kukkolaforsen. För det måste ju vara något alldeles speciellt fint som finns där ovanför vattenytan om man ska se upp när man simmar, tänker han. 

Farliga fiskehåvar

Sigge sik möter många fiskar på sin väg mot Kukkolaforsen. Han möter också en sikflicka som berättar för honom att "se upp" inte betyder att han ska se uppåt i Kukkolaforsen, utan att han måste vara försiktig eftersom det finns många gubbar där som försöker fånga fiskar med sina håvar. Tillsammans med sikflickan Sickan fortsätter han sin färd mot Kukkolaforsen.

Boken finns både på svenska och meänkieli.

Sveriges Radio har läst in boken på meänkieli, den finns att lyssna på barnprogramkanalen Meän Kläpit.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristina Ström den 11 maj 2017