Serieantologi 2014

Så länge jag kan minnas har jag älskat att läsa serier så den här boken blir ett välkommet tillskott i min seriebokhylla. Berättelserna behandlar allt mellan himmel och jord med betoning på Norrland.

”Jag var ändå vilse i en skog efter krogrundan och blev sugen på vilt. Så jag var tvungen att klackmörda en älg”. Sofia Karlströms bidrag i Serieantologi 2014 består av en teckning av en kvinna i högklackade skor, på baksidan står ovanstående citat.

Så länge jag kan minnas har jag älskat att läsa serier så den här boken blir ett välkommet tillskott i min seriebokhylla. Berättelserna behandlar allt mellan himmel och jord med betoning på Norrland. En ganska dråplig berättelse är "Världarnas krig" av Annika Ginanini om vad som kan hända när man öppnar en burk fjolårssurströmming. Likaså föll jag för Joanna Hellgrens berättelse om två flickor som tar sig in genom ett stängsel och går in i ett övergivet hus – kanske i Malmberget.

Serietecknare från Norrbotten

Malin Svedjeholm kommer från Luleå, Max Andersson från Karesuando, Jonny Nordlund bor i Råneå, Anneli Furmark är visserligen född i Vallentuna men har vuxit upp i Luleå – oj så många duktiga serietecknare vi har i Norrbotten – och då kan jag dessutom ha missat någon mer som deltar i antologin (ursäkta för det i så fall).

Malin Svedjeholms serie heter ”Att vara ilskoholist” och handlar om två vänner på promenad i Luleå, den ena är mycket ilsken och upprörd över saker olika bekanta har sagt, den andra försöker lugna. Ilskoholist är ett bra ord tycker jag – inte utan att jag känner igen mig.

Kedjebrev

Max Andersson ritar en lite Stephen Kingsk berättelse om ett par som är ute och kör i ett öde landskap och som tar upp liftare. Liftarna är döda, överkörda djur som vandrar längs motorvägen på nätterna.

Jonny Nordlunds serie heter ”Spurt – resan till Polcirkeln". Tre personer måste hitta en lösning för att kunna bo kvar i Norrbotten. De har ett hus som står precis på Polcirkeln så de bestämmer sig för att försöka locka dit turister.

Annelis Furmarks berättelse ser ut att kunna utspela sig på Kallkällan i Luleå, eller i något annat anonymt område. En flicka har fått ett kedjebrev där det står att hon kommer att dö om hon bryter kedjan. Inte mycket dialog, men väldigt talande bilder.

 

 1. Hey Princess

  Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Kristian Priemel

  Indiepop, mänskliga relationer, supa, popstjärnor och wannabies allt berättat i bilder utan pardon.

 2. Heros hundra nätter

  Av: Greenberg, Isabel Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  En grafisk roman om makt, kärlek och berättandets kraft.

 3. Locke and Key

  Av: Hill, Joe Tipsat av: Emma Sundström

  Joe Hill har skrivit böcker i skräckgenren förut, detta är hans debut i serieformat, men vilken debut! Jag tycker att du ska ha nästa del redo, för det slutar bara såå spännande!

 4. Under tiden

  Av: Forshed, Pelle Tipsat av: Julia Åhl Kunto

  Vad händer med familj och grannar när någon försvinner spårlöst i ett vanligt villaområde?

 5. Min vän Dahmer

  Av: Derf Tipsat av: Kristian Priemel

  Han var en nolla. En av de där blyga killarna som förvandlas till sociala invalider när de första känningarna av puberteten slår till …

 6. Närmare kommer vi inte

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Magnus Svartvall

  Ett brustet hjärta har ingen dött av. Men det kan svida rejält. Ungefär som när man drar bort ett plåster från en hårig arm.

 7. Super Mario Adventures

  Av: Takemura, Kentaro Tipsat av: Annika Riekkola

  Super Mario är ett av väldens mest tidlösa spel. Oavsett om du är ett inbitet fan eller en nybliven spelare så lär du gilla denna fartfyllda mangaserie med de rörmockande bröderna Mario och Luigi från Nintendo!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 10 oktober 2014