Sju dagar med familjen

Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

Sju dagar med familjen tvingas läkaren Olivia till, sedan hon motvilligt valt att lämna Afrika och den svåra epidemi som utbrutit där (det är misstänkt likt ebola, men här kallas den haag).

Familjen Birch ska sitta i karantän i just sju dagar för att motverka smittspridning. Eftersom mamma Emma kommer från en fin och anrik släkt så har familjen ett gammalt gods i Norfolk, så de lämnar huset i London och reser dit. Det var längesedan Olivia kände sig som en del av familjen (och julfirandet har hon lyckats undvika i flera år), trots att hon och hennes pappa Andrew borde ha mer gemensamt än han och ytliga lillasyster Phoebe verkar ha.

Andrew har tidigare verkat som utrikeskorrespondent i alla världens oroshärdar, men tvingades sluta när andra barnet kom. Nu är han en missnöjd matskribent som hissar eller dissar restauranger och retar sig på sin redaktörs taffliga ändringar av hans (redan perfekta) texter.

 Samtidigt brottas Emma med den tunga vetskapen om att hon efter helgerna ska börja behandlas för cancer - något hon hemlighåller för att inte förstöra julen. 

Vass roman med sorg och svärta

Den här är bra - men att det ska vara en "charmig och förtrollande feelgoodroman" som en del kritiker kallar den, vet jag inte om jag håller med om. I så fall med mycket sorg och svärta. Visst, det uppstår dråpligheter efter vägen (som när Phoebes fästman George inser vem Jesse är), men det finns annat för den som vill ha riktig feelgood.

Den här romanen är vassare än så och passar verkligen att läsas av både män och kvinnor eftersom alla huvudpersonerna berättar sin historia.

Mer om jul

 1. En klurig jul

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Hilkka Horsma

  Decembermörkret kryper närmare. Snart är julen här. Mys och läs ett kort kapitel om dagen och bygg upp en förväntansfull stämning inför högtiden!

Fler tips från Agneta

 1. Fem trappor upp

  Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Det här är en riktigt trevlig film med hög mysfaktor om ett äldre par som inte längre riktigt tycker sig orka med de fem trappor upp utan hiss som de bor på, i en New York-lägenhet (som jag för övrigt inte skulle tveka en sekund att flytta in i).

 2. Kaffe, kaka och kremering, tack

  Av: Nedergård, Kerstin, 1958 Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Det är aldrig för sent att besöka ishotellet i Jukkasjärvi – men kan det vara för tidigt?

 3. Du föll och jag för dig

  Av: Stoltz, Lina Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Å vad jag gillar den här boken – hoppas verkligen den får en uppföljare! Lina Stoltz har lyckats skriva en kärleksroman för ungdomar som jag inte kunde lägga ifrån mig!

 4. Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr

  Av: Ekman, Sten Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Norrbottningar och övriga intresserade av krigshistoria - läs den här boken! Om befästningarna, fasta artilleriet, de svenska planerna och det tänkta sovjetryska anfallet.

 5. Minns oss som nu

  Av: Lönnqvist, Anna Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Mysigt och sorgligt med värme

Visa fler sidor...

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 17 december 2018