Skymningslandet

Marie Hermanson har en omisskännlig stil. Det handlar ofta om vanliga människor i helt vanliga situationer i hennes böcker. Men sakta, nästan omärkligt, skrapas fernissan av, verkligheten kantrar och människor börjar bete sig rätt udda. Jag gillar verkligen de här överraskningarna, att inte kunna räkna ut vad som kommer att hända.

Martina jobbar svart som städerska på ett hotell och bor tillfälligt på ett andrahandskontrakt. Snart står hon utan bostad och som timanställd har hon inga mänskliga rättigheter överhuvud taget. Hon får hela tiden veta: passar det inte – där är dörren! Inte ens sitt eget namn har hon rätt till. På namnbrickan står det Gull-Britt, då får hon heta det på jobbet. Det är för dyrt att beställa namnbrickor med rätt namn till alla timanställda.

Så efter en riktig skitdag (bokstavligt talat) på jobbet, möter Martina en gammal klasskompis, Tessan, på stan och när Tessan bjuder med henne hem, hakar Martina på. Hem visar sig vara på Glimmenäs herrgård. Där bor Florence, en gammal dam, med Tessan som inneboende husa.

Florence lever i det förflutna. Hon tror att det är 1940-tal, hennes älskade pappa är fortfarande diplomat i Kairo och har oerhört hemliga och viktiga uppdrag, som hon hjälper till med hemifrån Sverige. Martina blir på stående fot erbjuden att börja jobba som sekreterare åt Florence och jämfört med det osäkra städjobbet tvekar hon inte en sekund. Visserligen är lönen inte särskilt hög men då ingår både mat och husrum. Dessutom en välfylld garderob med 40-talskläder, som hon måste använda, berättar Tessan.

Under några veckor lever ungdomarna ett stillsamt och inrutat liv med Florence på herrgården. Även om Florence har ovanliga och lite konstiga krav på flickorna, så är de harmlösa och enkla att tillgodose. Martina njuter av tillvaron, äntligen känns livet enkelt och smärtfritt.

Men då dyker rymlingen Judit upp och strax efter det Pontus och Andreas. Alla ungdomarna erbjuds någon form av anställning och mat och husrum och olika omständigheter gör att alla accepterar. Nu börjar sprickorna visa sig, deras skyddade tillvaro krackelerar och verkligheten gör sig påmind. Vad är de beredda att göra för att kunna fortsätta leva bekymmersfritt på Glimmenäs herrgård?

Det är en fängslande berättelse som innehåller udda, intressanta personer. På ett trovärdigt sätt visar Marie Hermanson hur människor fungerar. Vi kan utföra avskyvärda handlingar när vi känner oss tillräckligt trängda. En första banal händelse leder vidare till nästa, snäppet värre och nästa och nästa.

Albert Bonniers, 2014

Boken finns också som ljudbok på cd, inläsare Kerstin Andersson.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Hilkka Horsma den 23 oktober 2015