Smultron, sex och sju sorters kakor

I Norrbotten blåser det ljumma sommarvindar och häggen blommar, men under den perfekta ytan sjuder det.

Det här är en riktigt härlig sommarbok med underbara miljöbeskrivningar från Norrbotten, och med många härliga karaktärer - men inte utan svärta.

Boken utspelar sig i Byn som ligger någonstans mellan Boden och Luleå. Det är den 72-åriga pensionerade psykologen Isa som efter en traumatisk händelse i Stockholm söker sig tillbaka till sina rötter. Hon lämnar Stockholm och sin fina våning på Östermalm i mäklarens händer. I Byn tar hon in på Lottas pensionat och hon blir snart vän med både Lotta och byns lärare Vera. De brottas alla med olika problem, Lottas man smygsuper och Vera söker uppmärksamhet hos andra män än sin egen, men vänskapen gör dem starka.

För att sona den händelse som drev Isa tillbaka till rötterna bestämmer hon sig för att hjälpa tre utvalda personer – men det går inte riktigt som hon har tänkt sig.

Boken sjuder av lust, värme och kärlek men här förekommer också stor sorg och saknad. Den hade mått bra av bättre korrekturläsning, men på det hela taget var det en givande läsupplevelse från vårt eget Norrbotten.

PUF, 2013

 

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 4 juli 2016