Sockerormen

“Jag vet inget om kärlek säger jag. Jag förstår inte ens ordet. När den kommer vet du säger Leide. Kärlek kommer i många skepnader. Om du låter mig vara din lärare ska jag lära dig allt jag kan. Men då måste du lita på mig till hundra procent. Han börjar bli tjatig. Nu skulle jag kunna vila säger jag.".

Sockerormen är Karin Smirnoffs nya roman efter sin hyllade trilogi om Janakippo. Förvånande är att denna bok har fått ganska dåliga recensioner i media. Jag undrar vad detta kan bero på. Kanske har Karin Smirnoff orimligt höga förväntningar på sig efter tidigare framgångar. Kanske tycker många att humor inte hör hemma i skildringen av social misär och pedofili. Kanske förväntar man sig genomgående realism och får istället ta del av en berättelse som till stor del utspelar sig i en fantasivärld.
Tvärtemot kritikerna har jag stor behållning av denna bok. Inte minst uppskattar jag Karin Smirnoffs språkliga underfundigheter.

Svart

“Vad jag förstår tycker Frank Leide om barn. Han tycker om dem för att han känner sig bekväm med barn. Kanske tillochmed är ett barn. Visserligen i en mogen manskropp. Men annars liten som en tummelisa.”.
Ämnet är svart och humorn är svart. Vi får följa tre utsatta barn: vännerna Agnes, Kristian och Miika, vars hemförhållanden av olika anledningar inte är de bästa. Det är då den medelålders Frank Leide kliver in och tycks vara den ende från vuxenvärlden de kan förlita sig på. Agnes och Kristian är musikaliska underbarn medan Miika är ett tennisunder. Frank Leide, som har erfarenhet av båda ämnena, ser till att fungera som både extrapappa och manager. Samtidigt är han en slags kompis som gör allt för sina små vänner. Att han ibland även uppför sig “äckligt”, och att det inte är okej att göra så, blir de så sakteliga varse om. 

I värld och ovärld

Berättelsen utspelar sig i Södertälje på 1980-talet. Barnen i boken agerar till viss del som vuxna och blir också behandlade på så vis. De går på restaurang, beställer in drinkar, och har en standardkommentar som lyder “Det är inte gott, men det gör gott.”
Agnes som är huvudperson har en elak Anitamamma hon önskar livet ur, och mycket av hennes tankeverksamhet går ut på att fantisera runt detta frånfälle. Den plats där alla hemskheter existerar, hennes vardag, kallar hon för ovärld. En bättre plats är värld, där hon är ett med musiken och kan tala med djuren.
Ämnet är inte roligt. Det är däremot Karin Smirnoff. Och sammanfattningsvis är Sockerormen helt klart att rekommendera.

Här finns mer Karin Smirnoff att låna och läsa

 1. Missing people

  Av: Smirnoff, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Sen for jag hem

  Av: Smirnoff, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 3. Vi for upp med mor

  Av: Smirnoff, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 4. Jag for ner till bror

  Undertitel: roman
  Av: Smirnoff, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 
 
 

Här hittar du fler tips från Solveig

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solveig Nordmark den 7 oktober 2021