Stora pelargonboken

Den blomma som andas sommar mer än någon annan är pelargonen. Det är inte sommar om jag inte har minst två pelargoner i mitt fönster och två ute på altanen.

Jag tycker mycket om den här boken både för att texten är lätt att förstå och för de fina bilderna. Det är författaren Susanna Rosén samt Anna Skoog som fotograferat bilderna i boken.

Stora pelargonboken är den mest omfattande bok om pelargoner som hittills kommit ut i Sverige, skriver författaren som också har ett särskilt intresse för de vilda arterna. I boken beskrivs cirka 45 vilda arter och cirka 340 odlade sorter.

Det var först på 1600-talet som den första pelargonen importerades till Sverige från Sydafrika. Tjocka knölar av Pelargonium triste (kanelpelargon) kom med Ostindienfararna och charmade dåtidens botaniker, inte för sitt blygsamma utseende utan för sin sötaktiga doft på natten.

Först de vilda och sedan de odlade

Boken är indelad i 8 kapitel och börjar med att beskriva de vilda arterna därefter beskrivs de odlade sorterna. Visste du till exempel att det finns kaktuspelargon, det är en gammal sort som togs fram i England och Frankrike i slutet av 1800-talet. Sorten är en del av gruppen Zonalpelargoner där även tulpanpelargonen finns med. Den är mycket vacker med tulpanliknande små blommor som aldrig riktigt slår ut, just därför får den det tulpanliknande utseendet.

Pelargonen är en mycket lättskött blomma, skriver Susanna Rosén i kapitlet om odling och skötsel. Särskilt med tanke på de vilda arterna som växer vilt i Afrika i fullt solsken och med sandblandad jord. De behöver mycket vatten och ska helst vattnas på morgonen, vattnar du mitt på dagen dunstar vattnet bort. Vi får också rådet att odla ekologiskt och att ge näring under tillväxtperioden.

Mer trädgårdstips från Yvonne

  1. Rabarber

    Av: Nilsson, Ingar Tipsat av: Yvonne M Nilsson

    Odlingstips, kulturhistoria och recept. Du får följa rabarberns väg till Europa och läsa om sjukdomar som botades med rostad rabarberrot.

  2. Stora pelargonboken

    Av: Rosén, Susanna Tipsat av: Yvonne M Nilsson

    Den blomma som andas sommar mer än någon annan är pelargonen. Det är inte sommar om jag inte har minst två pelargoner i mitt fönster och två ute på altanen.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Yvonne M Nilsson den 25 september 2019