Svinnlandet

Kom! Följ med på en djupdykning ner i dumpstrarnas värld! Det blir en omskakande resa som handlar om vilket vansinnigt slöseri av mat som sker här och nu, i Sverige. Och om dem som vill göra något åt saken.

Andreas Jakobsson är frilansjournalist i Uppsala. Lite av en slump och av nyfikenhet följer han med en vän på en nattlig tur till en matbutik för att dumpstra. Alltså ta sig in i butikens soprum eller container för att ta tillvara den mat som slängts bort. Det blir startskottet för ett experiment. Hur mycket kan man använda av det man hittar? Kan man äta mat efter att bäst-före-datumet gått ut? Hur mycket pengar kan man spara?

Gratis mat i två år

I början är Andreas Jakobsson väldigt försiktig när han samlar in maten, han provar sig fram och läser på om hur maten är processad och hur hållbar den egentligen är. Han upptäcker att otroligt mycket mat slängs, fastän den är fräsch och fin men bäst-före-datumet är snart förbi. Han blir mer och mer intresserad av att ta reda på fakta om hela matbranschen. Om varför så mycket mat kasseras. Han kontaktar olika företag och forskare, intervjuar folk, tar reda på hur allt förhåller sig.

Man får följa Andreas Jakobsson under två års tid när han och hans familj i stort sett kan leva på gratis mat genom dumpstring. Han berättar i detalj hur det går till att dumpstra, bra saker att tänka på, folks reaktioner på dumpstrare. Han beskriver hur hans synsätt på miljö, samhälle och konsumtion förändras under den här tiden. Och inte minst hur sjukt systemet är som tillåter detta enorma svinn att fortgå.

Fler tips från Hilkka

  1. Löparens hjärta

    Av: Torgeby, Markus Tipsat av: Hilkka Horsma

    Vilka fantastiskt fascinerande människor det finns! Jag blev helt tagen av Markus Torgebys berättelse! Om hans längtan efter att leva ett enkelt liv, utan konsumtionshets och stress. Att få fokusera helt på att träna löpning. Att vara här och nu, i stunden.

  2. Smak av norrsken - en matresa

    Av: Ylipää, Björn Tipsat av: Hilkka Horsma

    Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

  3. Arbetsstugubarn

    Av: Freij, Laila Tipsat av: Hilkka Horsma

    Den här boken om Norrbottens arbetsstugor väcker många tankar och funderingar hos mig. Bilden av Norrland som en tärande del av Sverige, som är beroende av bidrag, präglades djupt i sörlänningarnas sinnen redan för 100 år sedan när arbetsstugorna startades upp.

  4. Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs

    Av: Holmström Degerman, Anna Tipsat av: Hilkka Horsma

    Ladda upp med en kopp te eller kaffe, kryp upp i soffhörnet och njut av Annies underhållande försök att skapa sig en ny tillvaro i Norrbottens glesbygd på ett ärvt förfallet hotell.

Visa fler sidor...