Tjugo år till dig

Kan den norrländska fjällvärlden läka Linns trasiga hjärta?

Det är mitten av september. Linn som i vanliga fall bor i en trevlig liten lägenhet i Stockholms innerstad har, sedan hon drabbats av en svår sorg, åkt till Abisko för att om möjligt läka sina sår. Redan på tåget träffar hon den äldre mycket pratsamma Carin från Luleå. Linn varken orkar eller vill prata med någon, men Carin liksom biter sig fast – något som kommer att visa sig livsviktigt längre fram i berättelsen.

På turiststationen arbetar stockholmaren Joel och när Linn kommer in slår hon an en ton i honom – en ton som ljudit mer eller mindre starkt sedan de träffades under universitetstiden tjugo år tidigare. Joel har sina egna skäl att söka sig långt bort ifrån Stockholm, skäl som till sist kommer ikapp honom och som gör att han måste rannsaka sig själv.

På fjällstationen arbetar också den omåttligt nyfikna Cilla. Hon blir intresserad av Linn som är så hemlighetsfull – vad är det hon döljer?

En bok med många underströmmar som jag sträckläste. Här finns sorg, saknad och hoppet om att läkas av den norrländska fjällvärlden. Här finns också mycket dramatik och bra miljöbeskrivningar.

Författaren är född i Luleå.

Ordberoende förlag, 2016

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 18 juli 2016