Tonje och det hemliga brevet

2018 års julkalender i radio - läs boken och lyssna!

I Glimmerdalen finns bara ett barn och det är snart 10-åriga Tonje med hår som en lejonman. Hon bor med sin pappa på en gammal släktgård medan mamma är ute i världen och räddar världshaven.

Tonje trivs bäst när hon får umgås med bästa vännen tillika gudfadern Gunnvald. Den här vintern håller de på att konstruera världens bästa rattkälke. Gunnvald bygger och Tonje provkör.

Att sjunga lite högre

I Glimmerdalen bor också den nyfikna Sally som alltid spanar bakom köksfönstret för att se vad som händer och även Klaus Hagen som äger Glimmerdalens hälsocamping där inga barn är välkomna, allra minst Tonje som hörs och syns alldeles för mycket för hans smak.

Tonje är dock inte den som bryr sig i första taget, annat än att hon kanske sjunger lite extra högt när hon susar förbi Klaus hus.

Och fart, det ligger i släkten. Tonje har två fastrar vilka besöker Tonje och hennes pappa med jämna mellanrum. Dessa fastrar älskar också att åka fort i backarna som omger Glimmerdalen och Tonje vill bli lika bra som de på att åka skidor.

Gunnvald förändras

En dag kommer så ett brev till Gunnvald, vilket får honom att förändras. Tonje vet inte vad hon ska ta sig till och än värre blir det när Gunnvald halkar illa och bryter benet och måste ligga på lasarett. Då dyker plötsligt dottern, Heidi, upp och hotar att sälja hans gård. Tonje beslutar sig för att något måste göras.

Den här boken är lämplig som högläsning. Det är vardagsdramatik i full fart från första sidan och boken är svår att lägga ifrån sig.

2018 års julkalender i Sveriges radio är baserad på den prisbelönade boken Tonje och det hemliga brevet av norska Maria Parr och rösterna görs bl.a av Charlotte Kalla, Maxida Märak och Sven Wollter. Jag tror den kommer att kunna bli riktigt bra och ser fram emot att få lyssna till första avsnittet den 1:a december.

För dig med läsnedsättning finns boken inläst som talbok och kan laddas ned från Legimus >>>

Du kan läsa mer om Maria Parr i det norska författarlexikonet.

Maria Parr finns även i det svenska författarlexikonet

Klicka på bilden så kan du lyssna på julkalendern från och med den 1 december, extern länk. Katarina Strömgård har illustrerat.
Klicka på bilden så kan du lyssna på julkalendern från och med den 1 december. Illustratör: Katarina Strömgård.

 

 

Fler tips från Annelill

  1. Med tanken full av längtan

    Av: Wikslund, Daniel Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

    En skönlitterär debut med självbiografiska inslag. Riksspelmannen från Tjautjas har gett ut sin första bok. Boken innehåller en samling skrönor men har även självbiografiska drag. Den är indelad i sju större kapitel som vart och ett avslutas med en visa, skriven av författaren, på den medföljande CD-skivan.

  2. Fred får fullträff

    Av: Bergman, Anton Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

    Fred är en fotbollstokig liten pojke. Ändå sedan han fick sin FC Barcelona-tröja har han spelat fotboll. Men så råkar han sparka omkull mammas fina vas.

  3. Kallelsen

    Av: Frey, James Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

    Det var längesedan jag fick i mina händer en bok som den här. Den grep riktigt tag i mig redan i första kapitlet och det blev bara svårare att lägga den ifrån sig allteftersom handlingen började rulla på.

  4. Fjällvandrarens trollguide

    Av: Skoglind, Anders Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

    Har du planerat att ta en tur på fjället i sommar? Då är det säkrast att du först kikar i denna bok!

  5. En liten värld

    Av: Hellberg, Åsa Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

    Elsa är en sjuttioårig änka som bestämt sig för att hon vill ut och se världen. Ensam törs hon inte åka. Därför bestämmer hon sig för att följa efter den tredje personen som stiger på Arlanda express. Pass och olika valutor har hon redan ordnat med.

Visa fler sidor...

Om du vill läsa mer av Maria Parr

  1. Min bästis målvakten

    Av: Parr, Maria
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2018
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
    Finns som: Bok
  2. Våffelhjärtat

    Av: Parr, Maria
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
    Finns som: Bok
  3. Váffelváibmu

    Undertitel: Lena ja mun Knert-Mathildes
    Av: Parr, Maria
    Språk:
    Nordsamiska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Tonje Glimmerdal

    Av: Parr, Maria
    Språk:
    nol
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Norsk skönlitteratur
    Finns som: Bok