Träskkungens dotter

”Mitt hjärta slutar slå. Jag kan inte se. Kan inte andas. Kan inte höra någonting annat än blodet som brusar i öronen. […] Jacob Holbrook har rymt från fängelset. Träskkungen. Min far. Och det är jag som såg till att han hamnade där.”.

Helena Pelletier är ute och kör bil när radiomeddelandet om att en fånge som avtjänar livstidsstraff har rymt. När de säger hans namn förstår Helena att nu är både hon och hennes familj i fara. Helenas far, Träskkungen, har dödat två vakter och anses som mycket farlig. Det är femton år sedan som Helena och hennes mor blev fria. Träskkungen kidnappade mamman när hon var 14 år och under Helenas första 12 år visste hon ingenting annat än det liv hon levde med sin mor och far. Huset de bodde i låg omgiven av träskmark mitt på Michigans övre halvö 

Att överleva

Någon skolgång var det inte tal om utan Helena lärde sig läsa med hjälp av gamla National Geographic och Robert Frosts samlade dikter. Hon visste inte vad en cykel var, rinnande vatten ur en kran eller vad elektricitet var. Helena visste inte ens att de var fångar förrän de blev fria. Pappan lärde Helena allt om att överleva ute i vildmarken som att spåra, fånga och döda djur.

Kan inte sluta läsa 

Hur ska det gå för Träskkungens dotter? Kommer pappan att hitta henne eller kan hon överlista honom. Vi får följa Helena som vuxen när hon tar upp jakten på sin förrymde far samtidigt som vi också får följa Helenas uppväxt i träsket. Det är spännande från första bladet och jag häpnar och blir förfärad och kan inte sluta läsa.  

Boken kommer att bli film med Alicia Vikander i huvudrollen och beräknad premiär blir någon gång under 2019 med titeln The marsh king’s daughter.   

Träskkungens dotter är första boken av Karen Dionne som har blivit översatt till svenska. 

Läs också

 1. Silvervägen

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Han tog en ny nål ur skrivbordslådan och punkterade kartan ännu en gång för att markera platsen han besökt natten innan. Han skulle inte ge sig förrän varje millimeter var täckt, förrän varenda vägstump och vändplatta och ruttet människohygge var genomsökt.".

Fler tips från Yvonne

 1. Innan sista löven fallit

  Av: Simu, Rita Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Nu kan Kaisa ställa sig i skamvrån, sa fröken. [….]. Kom ihåg att det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.” Året är 1949 i Tornedalen.

 2. Hur dum är du?

  Av: Öberg, Tommy Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Antagligen har vi alla reflekterat över all stress vi möter i vår vardag. Vi nås av signalerna på stress och oro och att kroppen är i obalans. Larmsignaler av olustkänslor, oro, rädsla ångest samt överkänslighet mot ljud, ljus och vissa dofter likväl svårigheter att koncentrera sig.”

 3. Rabarber

  Av: Nilsson, Ingar Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  Odlingstips, kulturhistoria och recept. Du får följa rabarberns väg till Europa och läsa om sjukdomar som botades med rostad rabarberrot.

 4. Träskkungens dotter

  Av: Dionne, Karen Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Mitt hjärta slutar slå. Jag kan inte se. Kan inte andas. Kan inte höra någonting annat än blodet som brusar i öronen. […] Jacob Holbrook har rymt från fängelset. Träskkungen. Min far. Och det är jag som såg till att han hamnade där.”.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Yvonne M Nilsson den 6 mars 2019