Tritonus

Tritonus, djävulsintervallet, en kombination av toner som bildar dissonans i musiken. Kjell Westö har skrivit en vackert klingande roman om vänskapen mellan en dirigent med absolut gehör och en coverbandgitarrist som har svårt att hålla takten. Om när själva tillvaron känns dissonant och skavande och man gör sitt bästa för att få ro i själen.

Thomas Brander, en världsberömd dirigent i konstnärlig utförsbacke bygger en lyxig fritidsbostad i den finländska skärgården. I Casa Tritonus ser han fram emot att kunna komma bort från prestationskrav och misslyckade kärleksaffärer. Ja, egentligen ifrån ett helt liv som kanske inte blev precis som han tänkt sig.

Försiktig vänskap

Att fly från sig själv fungerar dock sällan och tankarna fortsätter att mala. När han får kontakt med närmaste grannen, den öppne Reidar Lindell, tillika gitarrist i det lokala coverbandet Rainbow, uppstår en försiktig vänskap. Trots sina olikheter och de skilda kulturella nivåer de befinner sig på har de likartade erfarenheter av tillvarons nyckfullhet.

Det fiktiva samhälle där berättelsen utspelar sig och där alla känner alla heter Ravais. Brander, som nog föreställt sig klarinetterna som enda sällskap, får i och med vänskapen med Lindell även många andra mer eller mindre önskvärda personer på köpet. Han blir indragen i bygdens gemenskap och engageras motvilligt i människors behov och inbördes relationer.

Vemod och ljuv musik

Kjell Westö skriver lågmält och vackert om stora livsfrågor. Om sorg, glädje och saknad, personlighetskriser, framgångar och nederlag, ensamhet och vänskap. Allt invävt i musik. Av honom har jag tidigare läst Den svavelgula himlen, och gemensamt med Tritonus är den genomgående vemodskänslan.

Tritonus är ett musikaliskt intervall som spänner över tre toner och som på grund av sin dissonans även kallas djävulsintervallet. Tritonus är därmed en passande titel på romanen som till stor del  skildrar hur skavande livet kan te sig. Att läsa Kjell Westö kan dock bäst beskrivas som att lyssna till ljuv musik.

 1. Den svavelgula himlen

  Av: Westö, Kjell
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok

Fler tips från Solveig

 1. Bränn alla mina brev

  Av: Schulman, Alex Tipsat av: Solveig Nordmark

  ”Några dagar under den heta försommaren 1932 uppstår en förbjuden kärlek. Insatserna är höga, passionen är på liv och död. Den inleds med ett försiktigt samtal en sen kväll på Sigtunastiftelsen och slutar i ett mordförsök två veckor senare.”.

 2. Hur mår fröken Furukura?

  Av: Murata, Sayaka Tipsat av: Solveig Nordmark

  Hur mår fröken Furukura? Ja, det är det många som frågar sig. Hon får till och med höra att hon är helknäpp, att världen inte tillåter varelser som henne. Faktum är dock att fröken Furukura är utomordentligt lycklig. Tänk om folk bara kunde låta henne vara den hon är.

 3. Vänligheten

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Solveig Nordmark

  Författaren John Ajvide Lindqvist kallas “Sveriges obestridlige skräckmästare”. Även hans nya roman Vänligheten innehåller vissa hemskheter, men övervägande är vänskap och kärlek. Sammantaget är Vänligheten en fantastisk skildring av nutidssamhället som alla kan känna igen sig i och ingen bör missa.

 4. Tritonus

  Av: Westö, Kjell Tipsat av: Solveig Nordmark

  Tritonus, djävulsintervallet, en kombination av toner som bildar dissonans i musiken. Kjell Westö har skrivit en vackert klingande roman om vänskapen mellan en dirigent med absolut gehör och en coverbandgitarrist som har svårt att hålla takten. Om när själva tillvaron känns dissonant och skavande och man gör sitt bästa för att få ro i själen.

 5. Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter

  Av: Lerin, Lars Tipsat av: Solveig Nordmark

  Ska du hälsa på Elsa i Skräddartorp kanske du liksom Lars Lerin en finvädersdag i början av juni följer stigen genom skogen. När fåglarna sjunger och alla insekter svirrar och surrar och ”när du minst anar det glesnar skogen och ljuset börjar klippa i gransuset”. Råkar du sedan sparka till en tomburk med fransig etikett och läser: Mjau! så råder det ingen tvekan om att du är framme vid Skräddartorp.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solveig Nordmark den 19 maj 2021