Väktarinnan: Viskornas dal, del 1

Spännande handling, starka känslor och mytologiska väsen. Det ingår i Väktarinnan, den första delen i en ny trilogi som utspelar sig i Tornedalen.

Izas familj flyttar från Stockholms innerstad och en stor våning till en liten stuga i den (fiktiva) tornedalska byn Kaulinpää. Efter att Izas pappa fått en hjärtinfarkt är tanken att de nu ska byta storstadens stress mot en lugnare tillvaro.

14-åriga Iza och tvillingbrodern Enok fick motvilligt lämna sina kompisar. Nu ska de börja på en ny skola i Övertorneå. Redan första dagen får Enok kontakt med de andra eleverna medan Iza drar sig undan.  Trots det lär hon känna Helly, släktingen Liv och hockeyspelande Robin som gärna vill bli ihop med henne.

Viskemark

Izas föräldrar planerar att bygga ett nytt hus åt familjen. Huset ska stå med utsikt ner mot älven och pappa Philip sätter igång arbetet omgående trots protester inte minst från grannen Paul. Han varnar dem allvarligt för att bygga på viskemark och förstår inte hur Izas mamma kan gå med på det. 

När Iza var liten hade hon en låtsaskompis, Virva. Nu visar det sig att Virva existerar på riktigt och att hon är en viska. När Iza träffar Virva på nytt får hon veta att Iza är utvald att bli viskornas nästa väktarinna. Den förra var Izas bortgångna mormor. Iza tvekar inför att ta ett sådant stort ansvar.

Samtidigt fortgår byggandet och nu blandar även en rivaliserande grupp viskor sig i. Allt eskalerar hastigt och kulmen kommer med en attack där Iza blir skadad.

Lovande start

Väktarinnan är en mycket lovande start på den planerade trilogin om Iza och hennes nya tillvaro i Tornedalen. Författaren lyckas beskriva både människor och miljö på ett sätt som får en att se det framför sig. Handlingen förs framåt med ett driv och boken tar slut alldeles för fort. En mycket spännande bok för mellanstadieåldern och uppåt.

Läs mer på https://www.facebook.com/viskornasdal/

och http://www.asarosen.se/

Hälsa på i Annelills tipsarhörna

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin den 2 oktober 2020