Vero hit & dit

Vero och Abbe bor på Björngatan. Markus mamma och pappa gillar inte Björngatan. När de uttalar namnet ser det ut som om de just smakat något surt. Men Markus tänker att han gärna skulle vilja bo där eftersom där finns stora gårdar och många barn att vara med.

Utanför Markus hus finns en liten gårdsplan med grus framför huset. Utanför husen på Björngatan får vem som helst vara på gården. Utanför Markus hus är bara de som bor där förutom Abbe som cyklar omkring överallt på alla gator och gårdar.

Hemma hos Markus är det tyst då hans mamma ofta ligger i sängen bakom den stängda sovrumdörren. Han brukar inte ha kompisar hos sig. Men så träffar han Vero och hon frågar om de kan vara hos honom efter skolan. Vero är ovanlig på många sätt, tänker Markus. Hon har flyttat många gånger och hon vet mycket om saker som Markus inte vet någonting om, som till exempel att man kan köpa sex kilo strösocker för lika mycket som ett O´boy-paket kostar.

Katarina Kieri, som är född i Luleå, har skrivit böcker för både barn, ungdomar och vuxna men detta kan sägas vara hennes första bok för mellanåldern. Jag tycker detta är en lättläst och levande skildring av miljön och de olika karaktärerna. Boken kan säkert också lämpa sig bra för högläsning då det finns mycket att samtala och reflektera omkring.

Illustrationer av Helena Lunding Hultqvist.

Boken finns som ljudbok i formaten CD och MP3.

Läs om Katarina Kieri på Norrbottensförfattare.
Läs om Katarina Kieri på Norrbottensförfattare.

Fler tips från Kristina

 1. Mosters nya hjärta

  Av: Paananen, Minna Tipsat av: Kristina Ström

  Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas kommer att komma ihåg vilka hon älskar.

 2. Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

  Av: Rask, Peo Tipsat av: Kristina Ström

  Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.

 3. Ossians ovanliga nanny

  Av: Karlsson, Ylva Tipsat av: Kristina Ström

  I Ossians och Samuels familj är det inte som i andra familjer. Efter fritids eller skolan blir barnen inte hämtade av mamma eller pappa utan av en nanny. Men inte nog med detta. Deras nya nanny, som heter Petronella, är mycket ovanlig och efter mötet med henne blir ingenting sig likt i pojkarnas liv.

 4. Vero hit & dit

  Av: Kieri, Katarina Tipsat av: Kristina Ström

  Vero och Abbe bor på Björngatan. Markus mamma och pappa gillar inte Björngatan. När de uttalar namnet ser det ut som om de just smakat något surt. Men Markus tänker att han gärna skulle vilja bo där eftersom där finns stora gårdar och många barn att vara med.

 5. Stoppa svarta madam

  Av: Holmström Degerman, Anna Tipsat av: Kristina Ström

  Hur många läskiga spökdamer i olika färger finns det egentligen? Det frågar sig Titti i denna barnbok som känns som en riktig mysrysare.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristina Ström den 5 juli 2015