Vero hit & dit

Vero och Abbe bor på Björngatan. Markus mamma och pappa gillar inte Björngatan. När de uttalar namnet ser det ut som om de just smakat något surt. Men Markus tänker att han gärna skulle vilja bo där eftersom där finns stora gårdar och många barn att vara med.

Utanför Markus hus finns en liten gårdsplan med grus framför huset. Utanför husen på Björngatan får vem som helst vara på gården. Utanför Markus hus är bara de som bor där förutom Abbe som cyklar omkring överallt på alla gator och gårdar.

Hemma hos Markus är det tyst då hans mamma ofta ligger i sängen bakom den stängda sovrumdörren. Han brukar inte ha kompisar hos sig. Men så träffar han Vero och hon frågar om de kan vara hos honom efter skolan. Vero är ovanlig på många sätt, tänker Markus. Hon har flyttat många gånger och hon vet mycket om saker som Markus inte vet någonting om, som till exempel att man kan köpa sex kilo strösocker för lika mycket som ett O´boy-paket kostar.

Katarina Kieri, som är född i Luleå, har skrivit böcker för både barn, ungdomar och vuxna men detta kan sägas vara hennes första bok för mellanåldern. Jag tycker detta är en lättläst och levande skildring av miljön och de olika karaktärerna. Boken kan säkert också lämpa sig bra för högläsning då det finns mycket att samtala och reflektera omkring.

Illustrationer av Helena Lunding Hultqvist.

Boken finns som ljudbok i formaten CD och MP3.

Läs om Katarina Kieri på Norrbottensförfattare.

Fler tips från Kristina

 1. Stoppa svarta madam

  Av: Holmström Degerman, Anna Tipsat av: Kristina Ström

  Hur många läskiga spökdamer i olika färger finns det egentligen? Det frågar sig Titti i denna barnbok som känns som en riktig mysrysare.

 2. Katten som älskade regn

  Av: Mankell, Henning Tipsat av: Kristina Ström

  En katt springer bort en regnig ovädersnatt. Men det är inte vilken katt som helst utan det är Lukas älskade katt Natt. När jag läste boken fick jag känslan av en riktig allåldersbok. Vem har inte någon gång upplevt saknad efter någon eller något?

 3. Snöret, fågeln och jag

  Av: Karlsson, Ellen Tipsat av: Kristina Ström

  Alla har vi nog någon gång upplevt oss ha en inre röst som talar om för oss att vi inte duger. Selmas inre röst är en fågel som talar om för henne att hon är konstig eftersom hon inte har någon bästis.

 4. Se upp! Sigge sik

  Av: Renström, Helena Tipsat av: Kristina Ström

  Detta är ett riktigt kunskapsäventyr genom Torneälvens vatten. Tillsammans med Sigge sik, vars mål är Kukkolaforsen, får vi möta älvens invånare och stifta bekantskap med den omgivande Tornedalska naturen.

 5. Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

  Av: Rask, Peo Tipsat av: Kristina Ström

  Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.

Visa fler sidor...

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristina Ström den 5 juli 2015