Youth novels

Lykke Li heter egentligen Li Lykke Timotej Zachrisson och musikerföräldrarna är f d medlemmar i Tant Strul och Dag Vag. Youth Novels är Lykke Lis debutalbum och flertalet av låtarna har jag redan fastnat för - I´m Good, I´m Gone, Little Bit, Tonight, Dance dance dance och Breaking Up är alla lysande poppärlor.

Själv upptäckte jag Lykke Li först när hon medverkade i SVT:s Popcirkus. Sedan har jag sett ett antal klipp - regisserade videor förstås och liveklipp från festivaler men också hemmagjorda filmer, ofta akustiska, där låtarna framförs och det alltid på ett lika egensinnigt vis. Uppenbarligen är hon väldigt förtjust i hemma-vardags-ta-det-du-haver-arr. På ett klipp gigar hon och två av hennes musiker t ex inne på en trång offentlig toalett och Lykke Li själv ackompanjerar med två teskedar på handfatet och tvålbehållaren. Och i  I´m Good, I´m Gone  använder hon en megafon i introt och - skräll - Robyn körar!

Totalintrycket är fascinerande och sångerna fastnar lätt fastän arren är rätt speciella. Hypen i media har varit stor kring Lykke men något helt eget har hon hittat, det är tydligt.

Taggar:

Tipsat av: Webbredaktionen den 23 februari 2015